Bonusta jokaisesta matkasta!

Viro

Viro on noussut suomalaisten suosituimmaksi matkakohteeksi – eikä ihme, sillä eteläinen naapurimaamme on täynnä nähtävää, tehtävää ja koettavaa. Tunnetuimpia matkailukohteita Virossa ovat pääkaupunki Tallinna, Pärnu, Haapsalu, Saarenmaa, Tartto, Otepää ja Peipsijärven rannat.

Viro pähkinänkuoressa

Viro on Suomen naapurimaa, Suomenlahden eteläpuolella. Pinta-alaltaan Viron valtio on 45 000 neliökilometriä eli noin kolme kertaa Pirkanmaan kokoinen. Maan asukasluku on noin 1,3 miljoonaa. Vuoden 2011 alusta Viron valuuttana on ollut euro. Näin ollen suomalaisen matkaajan ei tarvitse vaihtaa rahaa Viroon matkustettaessa. Viron hintataso on yleisesti edullisempi kuin Suomessa lukuun ottamatta Tallinnan keskustan ja Vanhankaupungin liikkeitä, joissa hinnat ovat paikoin jo lähes Suomen tasolla. Virossa on yli 1500 järveä, joista suurin on Itä-Virossa, Venäjän ja Viron rajalla oleva Peipsijärvi. Pinnanmuodoiltaan Viro on tasainen. Maan korkein kohta on Iso Munamäki Etelä-Virossa, 318 metriä merenpinnan yläpuolella.

Viro julistautui itsenäiseksi 24.2.1918. Vuosina 1918-1920 käytiin Viron vapaussota Leninin johtamaa Neuvosto-Venäjää vastaan. Sotaan osallistui myös suomalainen 4000 vapaaehtoisen miehen joukko, joka soti Viron vapauden puolesta. Viro onnistui säilyttämään itsenäisyytensä ja Tarton rauhassa myös Neuvosto-Venäjä tunnusti sen itsenäisyyden. Itsenäisyyden aika kesti elokuuhun 1940 kunnes Neuvostoliitto liitti Viron osaksi neovostotasavaltoja ja vangitsi Viron ensimmäisen presidenti Konstantin Pätsin, kyyditen hänet sekä hänen perheensä Siperiaan. Neuvostomiehitys katkesi II maailmansodan aikana kolmen vuoden ajaksi, kun Natsi-Saksa valloitti Baltian maat ja Viron vuonna 1941. Neuvostoliitto miehitti Viron uudelleen 1944 sen jälkeen, kun se oli sopinut erillisrauhan Suomen kanssa. Neuvostovuosien aikana kymmeniätuhansia virolaisia kuljetettiin Siperiaan sekä maatilat muutettiin kolhooseiksi. Neuvostoliitto pyrki venäläistämään myös Viron ja 1980-luvun lopulle tultaessa virolaisten osuus maan väestöstä oli romahtanut 1930-luvun lähes 90 prosentista noin 60 prosenttiin. Viro julistautui uudelleen itsenäiseksi 1991. Vuonna 2004 maasta tuli EU:n jäsen ja se otettiin osaksi Pohjois-Atlantin sotilasliitto Natoa.

Matkalla Virossa

tallinna-viro-026Yleisimmillä luottokorteilla (VISA, Mastercard, Diners Club) voi maksaa suurimmassa osassa
hotelleista, ravintoloista sekä kaupoista. Luottokortilla maksettaessa tulee kuitenkin olla tarkkana; sitä ei pidä päästää pois näkyvistään maksutapahtuman yhteydessä. Suurimmissa kaupungeissa ja taajamissa kaupat ovat tavallisesti auki 9-19 arkisin ja 10-15 viikonloppuisin. Isoimmat liikkeet ja tavaratalot palvelevat yleensä klo 10-21, myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Jotkut elintarvikekaupat ovat auki jopa vuorokauden ympäri. Pikkukaupungeissa ja maaseudulla liikkeet ovat tavallisesti kiinni sunnuntaisin. Viron ilmasto on lauhkea ja sää on samanlainen kuin Etelä- Suomessa. Suomessa ja Virossa on sama kellonaika. Virossa käytetään 220 voltin sähköä ja pistokkeet ovat samanlaiset kuin Suomessa. Palvelumaksu: Tapana on jättää n. 10 % juomarahaa, mikäli on tyytyväinen palveluun. Turvallisuus: Viro on turvallinen maa, mutta normaalia varovaisuutta tulee noudattaa. Etenkin suurissa kaupungeissa tulee olla varuillaan taskuvarkaiden varalta. Sairastapaukset: Suomen ja Viron välillä on sosiaaliturvasopimus, joka takaa myös turisteille ensiavun äkillisissä sairaustapauksissa. Saadakseen hoidon samalla hinnalla kuin paikalliset, on suomalaisilla oltava mukanaan Eurooppalainen sairausvakuutuskortti. Suosittelemme myös vakuutuksen ottamista.  Pikkuvaivoihin löytyy apua apteekista, josta saa samoja lääkkeitä kuin Suomestakin. Virosta on mahdollista ostaa reseptilääkkeitä, mutta tarvitset sitä varten lääkemääräyksen ulkomailla ostoa varten lääkkeen määrääjältä. Omat reseptilääkkeet on suositeltavaa ottaa mukaan. Hätänumerot: Poliisi: 110, Yleinen hätänumero: 112.

Ensiapupoliklinikat: Keskussairaala, Ravi 18 (kaupungin keskustassa Olümpia hotellin lähellä) puh. 620 7040 ja Sütiste 19 Mustamäellä, puh. 697 1300.

Suomen Viron suurlähetystö sijaitsee Tallinnassa.
Viron virallinen matkailusivusto, Visit Estonia
Viron kansallisooppera, Estonia teatteri
Ulkoministeriön Viro sivut

Top 5 kohteet Virossa:

Tallinna

Pärnu

Tartto

Kuressaare

Haapsalu