Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Baltian parhaat luontokohteet

Baltian kaikki kolme maata ovat täynnä toinen toistaan upeampia luontoelämyksiä. Maita yhdistää pitkät, jopa kilometrien pituiset hiekkarannat. Jokainen maa tarjoaa luonnonpuistoja, joissa ainutlaatuiset maastot ja upeat eläimet piirtävät reissaajan mieleen unohtumattomia lomamuistoja.

Lahemaan kansallispuisto, Viro

Lahemaalta löytyy  suomaastoja, rantaviivaa, mäntymetsiä, jokia ja siirtolohkareita. Se on yksi Euroopan merkittävimmistä metsien suojelualueista. Käy ainakin upealla Virun rämesuolla. Suon keskelle rakennetun näköalatornin luo kulkee pitkospuista tehty leveä luontopolku, jota pitkin voi kulkea pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Suojärveen voi halutessaan jopa pulahtaa uimaan. Lahemaan alueella sijaitsee myös Altjan kalastajakylä sekä mielenkiintoinen Käsmun kylä. Altjan kylässä voi ihastella perinteistä ja aitoa virolaista kylätunnelmaa ja Käsmun kapteenien kylässä pääset tutustumaan merenkulun historiaan. Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Viron pohjoisrannikolla noin 70 kilometrin päässä Tallinnasta. Hurmaava Vihulan kartano, jossa toimii ekokylpylä, on hyvä Lahemaa-retken aloituspiste.

Tutustu Vihulan kylään

Vihula

Vihula

Matkakohde

Soomaan kansallispuisto, Viro

Soomaa tunnetaan ehk√§ parhaiten ”viidennest√§ vuodenajasta”, jolloin lumien sulaminen ja sateet saavat joet ja suot tulvimaan matalille teille, metsiin ja kyliin. T√§ll√∂in veneist√§ ja kanooteista tulee p√§ivitt√§isi√§ kulkuv√§lineit√§. Tulva-aikana kansallispuiston alueella voi tehd√§ melontaretki√§. Muita hyvi√§ vierailukohteita ovat Kuuraniidun ja Riisan¬† luontopolut, riippusillat,¬† n√§k√∂alatornit sek√§ Ingatsin pitkospuut, jotka johtavat kahdeksanmetriselle, Euroopan korkeimmalle suorinteelle. P√§rnusta¬† Soomaan kansallispuiston alueelle on noin tunnin ajomatka.

Tutustu Pärnun tarjontaan

Pärnu

Pärnu

Matkakohde

Iso ja pieni Taevaskoda, Viro

Taevaskodat ovat eteläisen Viron vierailluimpia matkakohteita. Paikka on varsinkin paikallisten suosiossa.  Nämä majesteettisen hiekkakivikalliot ja koskematon joki muodostavat Ahjajoen luonnonsuojelualueen kauneimman osan. Näissä maisemissa on helppo uskoa Taevaskodan legendoihin, jotka kertovat luolista ja salakäytävistä, piruista ja kultakampaisesta neidosta. Taevaskodan vaellusreitille pääsee helposti autolla Tartosta, josta matkaa kertyy vain noin 45 kilometriä.

Tutustu Tarttoon

Tartto

Tartto

Matkakohde

Endlan luonnonsuojelualue ja Männikjärven suo, Viro

Viron kenties maalauksellisimmat suot löytyvät Endlan luonnonsuojelualueelta. Askeleet kannattaa suunnata esimerkiksi Männikjärven vaellusreitille, jolta avautuvat kauniit näkymät Männikjärvelle ja ympäröivälle suolle. Keskellä suota kohoaa komea torni, jonka huipulta avautuu mykistävä näkymä parisataa hehtaaria suurelle keidassuolle. Tukikohdaksi kannattaa ottaa  Rakveren kaupunki, josta on noin tunnin matka Männikjärvelle.

Tutustu Rakvereen

Rakvere

Rakvere

Matkakohde

Gaujan kansallispuisto ja Gutmannin luola, Latvia

Gaujan alue soveltuu erinomaisesti aktiivilomailijalle. Kansallispuiston alueelta l√∂ytyy koskematonta luontoa, el√§imi√§, kalliomuodostelmia, hiekkakivipaljastumia, -kivi√§, -luolia ja -sein√§mi√§, keskiaikaisia linnoja, perinnekyli√§, Ligatnen neuvostoaikainen bunkkeri ja legendoja.¬† Gutmannin¬†ja Paholaisen luolat ovat puiston suosituimpia kohteita. Gutmannin, yli 10 000 vuotta sitten muotoutunut luola on Baltian suurin.¬† Se on yksi¬† Gaujan kansallispuiston suosituimipia n√§ht√§vyyksi√§ Siguldan ja Turaidan linnan l√§hell√§. Syvyytt√§ sill√§ on l√§hes 20 metri√§, leveytt√§ 12- ja korkeutta 10 metri√§. Sielt√§ l√∂ytyy kirjoituksia jopa 1600-luvulta. Kev√§isin Gaujan kansallispuisto on t√§ynn√§ lintujen laulua, ja se onkin varsin suosittu lintubongareiden kohde. Lintujen lis√§ksi alueella asustelee yli 50 nis√§k√§slajia. Kes√§isin Gaujajoki on t√§ynn√§ veneilij√∂it√§. Gaujajoen kansallispuistoon on tehty reittej√§ ja y√∂pympispaikkoja niin autoilijoille, jalankulkijoille,¬† polkupy√∂rij√∂ille kuin vesimatkailijoille. Puisto sijaitsee Amatan, Cńďsisen, Inńćukalnsin, Krimuldan, Lńęgatnen, PńĀrgaujan ja Siguldan kunnissa.

Tutustu Siguldaan

Sigulda

Sigulda

Matkakohde

Kemerin kansallispuisto, Latvia

Kemerin kansallispuisto on Latvian kolmanneksi suurin. Se sijaitsee¬† kylpyl√§kaupunki JŇęrmalan l√§hell√§. Sen suosituin k√§yntikohde on Kemerin keidassuo, jossa voi pitkospuita pitkin k√§velless√§√§n nauttia suomaisemista jopa ilman yht√§k√§√§n ihmiskontaktia. Varsinkin jos suuntaa puistoon sesonkiajan ulkopuolella. Kemeri on ainutlaatuinen kosteikko- ja suoalue, joka on perustettu vuonna 1997 . Kansallispuiston tarkoituksena on suojella harvinaisia kosteikkoja ja harvinaisia tai uhanalaisia lintulajeja kuten valkoselk√§tikkaa. Alueen pinta-alasta noin 24 % on soita. 97 el√§in- ja kasvilajeista ovat suojeltuja. Etenkin Kanierisj√§rvi on t√§rke√§ kosteikko ja vesilintualue.¬† Kansallispuiston alueella tavataan muun muassa mustaa haikaraa. Varsinkin Engurej√§rvi on lintuharrastajien suosima havaintopaikka. Kansallispuistossa on yli 30 rikkipitoista kivenn√§isvesil√§hdett√§. Mineraaliveden parantavat ominaisuudet huomattiin jo 1800-luvulla. Nyky√§√§n Kemerin kiven√§n√§isvett√§ k√§ytet√§√§n Jurmalan lomakeskuksissa hoitomenetelmiss√§.

Tutustu Jurmalaan

Jurmala

Jurmala

Matkakohde

Sliteren kansallispuisto, Latvia

Latvian pohjois-osassa sijaitsee Sliteren kansallispuisto, jossa sijaitseva majakka  on suojeltu jo vuodesta 1923 lähtien. Kansallispuiston nähtävyyksiä ovat luonnontilaiset merenrannat, rantametsät ja kalastajakylät, joissa pidetään yllä liiviläisiä kansanperinteitä. Puisto sijaitsee Kuurinmaan niemen kärjessä ja siihen kuuluu myös Kolkan niemi, jossa kevät- ja syysmuuttojen aikaan voi tunnissa lentää yli jopa 60 000 lintua. Lapsiperheiden kohde on jännittävä Terveten luonnonpuisto, johon luonnon keskelle on rakennettu leikkikenttä ja satumetsä.  Yksi suosituimmista nähtävyyksistä alueella on Sliteren majakka, joka sijaitsee Sinisten kukkuloiden lähellä. Sinisiksi kukkuloiksi kutsutaan muinaista törmärantaa Baltian jääjärven ajoilta. Majakka kohoaa 100 metrin korkeuteen ja selvällä säällä sieltä voi nähdä jopa Viron Saarenmaalle saakka.

Kuurinkynnäs ja Neringan kansallispuisto, Liettua

Aivan ehdoton vierailukohde Liettuan matkalla on Kuurinkynn√§s. Se on kapea maakaistale Liettuan l√§nsiosassa, jonne p√§√§see vain lautalla Klaipedan kaupungista. Suurin osa kynn√§st√§ on kansallispuistoa. Osa siit√§ kuuluu Liettualle ja osa Ven√§j√§lle, Ven√§j√§n puolelle ei p√§√§se ilman viisumia. Pituutta kynt√§√§ll√§ on vain vajaa 100 kilometri√§, leveimm√§lt√§ kohdaltaan se on nelj√§ kilometri√§ ja kapeimmillaan alle puoli kilometri√§. Kynn√§s kuuluu Unescon maailmanperint√∂kohteisiin ja on tunnettu ihastuttavista pikku kalastajakylist√§√§n sek√§ suojelluista ja tuulen mukana liikkuvista hiekkadyyneist√§√§n, joita tullaan ihastelemaan bussilasteittain. Hiekkadyyni nimelt√§√§n ParnidŇĺio sijaitsee aivan Ven√§j√§n rajalla, l√§hell√§ Nidan kyl√§√§. Sinne kannattaa menn√§ jo kukonlaulun aikaan, mik√§li haluaa v√§ltt√§√§ suurimmat turistiruuhkat. Nagliai nimiselle dyynille on pieni p√§√§symaksu ja se on avoinna vain p√§iv√§saikaan. Alueet, joissa voi dyyneill√§ k√§vell√§ on tarkasti merkitty. Kansallispuiston sis√§√§np√§√§symaksu on liettulaisten kes√§loman aikaan moninkertaisesti kalliimpi verrattuna juhannusta edelt√§v√§√§n aikaan, mutta hintataso on suomalaisille silti suhteellisen edullinen. Kuurinkynt√§√§ll√§ on paljon m√§nty- ja lehtimets√§√§, joissa kulkee luontopolkuja. Esimerkiksi Juodkrantńóssa on mets√§polku, jonne on ker√§tty liettualaisten taiteilijoiden tekemi√§ puisia noitaveistoksia.

Tutustu Klaipedaan

Klaipeda

Klaipeda

Matkakohde

Dzukijan kansallipuisto, Liettua

DzŇękijan kansallispuisto sijaitsee Druskininkain l√§hell√§, noin 100 kilometrin p√§√§ss√§ Vilnasta. Puisto on Liettuan suurin ja sielt√§ l√∂ytyy luontopolkuja,¬† melonta-, py√∂r√§- ja k√§velyreittej√§, jotka kulkevat upeiden luonnonn√§ht√§vyyksien, jokien ja j√§rvien rannoilla. Kansallispuistossa on suojelualueita, vanhoja liettualaisten olkikattoisten talojen pieni√§ kyli√§, barokkikirkkoja,¬† linnoitusj√§√§nn√∂ksi√§,¬† ja luostari,¬† 30 jokea ja puroa ja lukematon m√§√§r√§ nis√§k√§s- ja lintulajeja. Puistosta l√∂ytyy my√∂s loma-asuntoja, joiden omistajat saattavat kutsua matkailijan iltabanjaan eli saunaan, jossa l√∂yly√§ h√∂ystet√§√§n paikallisilla yrteill√§.¬† Neuvostoaikoina mets√§st√§ tuli turvapaikka tuhansille ihmisille, joita pakkosiirrettiin pois omista kylist√§√§n. Mielenkiintoinen k√§yntikohde on mets√§ss√§, keskell√§ ei mit√§√§n¬† sijaitseva Merkinńó pyramidi¬† , joka tunnetaan Liettuan voimakkaimpana ja taianomaisimpana paikkana.¬† Puiston ¬†etel√§puolella on laaja ńĆepkeliai-suoalue (110 km¬≤), jossa on yksi k√§velypolku.

Patikointia, pyöräilyä ja lintubongausta Liettuassa

Liettuan länsiosassa sijaitseva Zemaitijan kansallispuisto sopii mainiosti  kaikenikäisille luontomatkaajille. Se onkin varsin suosittu kohde, sillä se tarjoaa runsaasti mm. erilaisia  pyöräily- ja vaellusreittejä. Kokeile vaikkapa 24 km pituista pyöräilyreittiä puiston suurimman järven,  Plateliain ympäri.  Alueen useilla järvillä voi veneillä, purjelautailla, kalastaa ja sukeltaa. Puistossa on harvinaisia eläin- ja kasvilajeja ja se on suosittu myös lintubongareiden keskuudessa.
Vilnan kaupunkiloman yhteydess√§ voi helposti k√§yd√§ vaikkapa p√§iv√§n¬† patikkaretkell√§ komeassa Puńćkoriain kanjonissa, Pavilionysin kansallispuistossa, joka sijaitsee aivan Vilnan l√§hell√§.
Liettuan lintuharrastajan paratiisi on Nemunas Deltan luonnopuisto, joka sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, Kaliningradia. Se tunnetaan lukuisten lintulajien levähdyspaikkana.
Liettuan vanhimmassa, maan koillisosassa sijaitsevassa Aukstaitija kansallispuistossa vaellus- ja pyöräilyreitit voivat olla jopa 100 km pituisia. Alue on tunnettu kirkasvetisistä järvistään ja kauniista metsistä, joissa on jopa 200 vuotta vanhoja mäntyjä.  Luonnonnähtävyyksien lisäksi alueella on vanhoja vesimyllyjä,  museoita, kirkkoja ja  lintutorneja. Tekemistä löytyy kaiken ikäisille.
Trakain historiallinen luonnonpuisto Vilnan lähellä tarjoaa niin upeaa historiaa Trakain linnan muodossa kuin ympäröivän suojelualueen kaunista luontoa, johon voi tutustua valmiita reittejä pitkin.

Tutustu Vilnaan

Vilna

Vilna

Matkakohde

Tutustu Baltian kansallispuistojen tunnelmiin

Muut Hetkiä luonnossa -kokoelmat

Kaikki 11 kokoelmaa
Kaikki 11 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa