Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Rock-historian legendaarisimmat paikat Euroopassa

Olitko nuori rockin kultaisina aikoina vai iskeekö menneiden vuosikymmenien musiikki sinuun iästä huolimatta? Löydä Euroopasta rock-historian merkittävimmät paikat, joissa innokkaimman musiikkifanin on aivan pakko vierailla! Iloksemme osa paikoista on edelleen niin hyvissä voimissa, että nykyrock raikaa niiden lavoilla!

Jim Morrisonin haudasta on muodostunut fanien pyhättö

The Doorsin keulahahmo Jim Morrison kuuluu siihen surullisen kuuluisaan rock-tähtien kerhoon, jotka ovat menehtyneet 27 vuoden iässä. Sanotaan kuitenkin, että ihmiset elävät ikuisesti ainakin niin kauan kuin heidät muistetaan. Ja Jim Morrisoniahan muistetaan sekä ihmisten mielissä, The Doorsin musiikin kautta että myös Pariisissa sijaitsevalla Père Lachaisen hautausmaalla, jossa hän makaa viimeisessä leposijassaan. Pariisi oli Morrisonin koti hänen viimeisten elinkuukausiensa ajan.

Maailmankuulu laulaja ei suinkaan ole ainoa kuuluisuus, joka Père Lachaiselle on haudattu, sillä Napoleonin perustaman hautausmaan mullissa lepää tuhansittain kuuluisia taiteilijoita, kirjailijoita ja muusikkoja. Heistä kuuluisimpia ovat laulaja Edith Piaf, kirjailija Oscar Wilde ja taiteilija-runoilija Max Ernst. Kaikista Père Lachaisen haudoista kuitenkin juuri Jim Morrisonin hauta on kaikista vierailluin. Päivästä riippumatta matkailijat suorastaan parveilevat rock-tähden haudan ympärillä, josta on muodostunut lähestulkoon pyhättö. Yli-innokkaimmat fanit ovat jättäneet jälkensä hautakiveen, josta löytyy graffitien jälkiä. Toiset taas tuovat idolinsa viimeiselle leposijalle alkoholia tai savukkeita lahjaksi menehtyneelle legendalle tuonpuoleiseen.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Legendaariselle Eel Pien saarelle pääsee vain kahdesti vuodessa

Aikoinaan pienen pieni Eel Pien saari oli brittirockin mekka Lontoossa. Saarella vaikutti 1960-luvulla myös hippikommuuni. Vuonna 1963 The Rolling Stones soitti joka keskiviikko viiden kuukauden ajan saaren Eel Pie Island Hotellissa. Samaisessa hotellissa nähtiin myös rock-historian kuuluisimpia esiintyjiä kuten The Who, Pink Floyd, Eric Clapton ja Screaming Lord Sutch. Legendaarinen rockin kehto kuitenkin hiipui, sillä saaren omistajilla ei ollut varaa korjaustöihin, joita saarella olisi pitänyt tehdä. Valitettavasti myös esiintymispaikkana toiminut hotelli tuhoutui tulipalossa vuonna 1971, joten siellä ei nykyään voi vierailla. Eel Pien saarelle kuitenkin pääsee – mutta vain kahdesti vuodessa, ellei sinulla satu asumaan tuttuja saarella. Saari on yksityisomistuksessa, ja sinne kuljetaan kävelysiltaa pitkin. Nykyään Eel Piessa asustaa hieman yli 100 ihmistä ja saarella kukoistaa yli 20 taiteilija-ateljeeta. Kahtena päivänä vuodessa voit siis käydä ihmettelemässä pikkusaaren boheemia ilmapiiriä ja taiteilijakommuunin erikoista elämää.

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Cavern Clubista alkoi The Beatlesin tie tähtiin

Jos olet The Beatlesin fani, niin et voi vierailla yhtyeen kotikaupungissa Liverpoolissa käymättä Cavern Clubissa! Legendaarista klubia on kutsuttu maailman kuuluisimmaksi, sillä erään kerran The Beatlesin soittaessa Cavern Clubissa sattui rock-manageri Brian Epstein vierailemaan vierailemaan siellä. Siitä alkoi bändin tie maineeseen ja mammonaan, ja loppu on historiaa! Klubin seinillä voi nähdä The Beatles-fanien jättämiä nimikirjoituksia ja muuta bändiin liittyvää muistomateriaalia. Klubilla soi nykyäänkin live-musiikki jokaisena päivänä, joten jos sävelkorvaasi sointuu muukin kuin The Beatlesin hitit, niin lähde ihmeessä kuuntelemaan nykybändien musiikkia!

Jimi Hendrix sisusti asuntonsa boheemiksi

Jimi Hendrix asui Lontoossa 1960-luvun lopussa, ja mikä parasta, voit tulevaisuudessa vierailla hänen entisessä kodissaan kaupungissa käydessäsi – se nimittäin toimii Jimi Hendrixin kotimuseona! Tällä hetkellä museo on suljettu, mutta se avautuu jälleen vuonna 2023. Rock-legendan entisen tyttöystävän Kathy Etchingham mukaan Hendrix shoppaili läheisessä John Lewis -ostoskeskuksessa sisustustarvikkeita kotiinsa. Ehkä saatkin täältä vinkkejä oman kotisi sisustukseen, jos satut pitämään boheemista sisustustyylistä. Jos rock-tähden sisustustyyli ei miellytä, voit tyytyä hämmästelemään asuntoa ja pohtimaan, millaista elämä olikaan ollut rock-tähden siellä asuessa. Asunto löytyy Lontoon West Endistä osoitteesta 23 Brook Street, ja aivan vieressä sijaitsee myös säveltäjä Georg Friedrich Handelin entinen koti, joka on Hendrixin kodin tavoin suljettu vuoteen 2023 asti.

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Huippurokkarit saapuivat metrolla 02-areenan keikoillensa

02-areena on suosittuna esiintymispaikkana tunnettu monitoimihalli Lontoossa, joka on vetänyt olemassaolonsa aikana lavalleen yli 600 artistia ja jossa on vieraillut yli 60 000 miljoonaa ihmistä! Esiintymispaikan avautumista juhlittiin amerikkalaisbändi Bon Jovin keikalla vuonna 2007. Koska esiintyminen sujui loistavasti, bändi palasi soittamaan 02:lle vuonna 2010 – tällä kertaa areenan katolle! Kaikkien aikojen suurimman ihmismäärän veti The Muse, jolloin yleisön joukossa oli noin 21 000 henkilöä. Normaalisti keikoille mahtuu noin 20 000 ihmistä, mutta bändi onnistui esiintymään pienemmällä kalustolla, mikä mahdollisti suuremman ihmismäärän heidän keikalleen. Osa esiintyjistä on kuulemma saapunut keikoillensa Lontoon erinomaisen maanalaisen verkoston turvin metrolla – vaikuttaa siltä, että Rod Stewartilla, Noel Gallagherilla ja Chris Martinilla on menestyksestä huolimatta ollut jalat maassa ainakin 02-keikkojensa aikaan! 02-areena on tietenkin toiminnassa edelleen, joten jos Lontoon matka lähestyy, niin kurkkaa sattuisiko suosikkiesiintyjäsi soittamaan lavalla juuri matkasi aikana!

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

The Clash soitti ensimmäisen keikkansa The Boardwalkissa

Kerrassaan legendaarinen rock-baari The Boardwalk joutui valitettavasti koronapandemian uhriksi ja joutui lopettamaan toimintansa englantilaisessa Sheffieldin kaupungissa. The Boardwalk tunnetaan The Clashin syntymäpaikkana, sillä bändi soitti ensimmäisen keikkansa kyseisessä baarissa. Toinen tarina kertoo, kuinka Joe Cocker esiintyi lavalla samaan aikaan kun hänen singlensä ponnahti soittolistojen ykköseksi. Myös Sheffieldistä kotoisin olevalla Arctic Monkeys -yhtyeellä on siteitä rockin kulttipaikkaan, sillä bändin nokkamies Alex Turner työskenteli The Boardwalkiin baarissa. Arctic Monkeysin ensimmäinen demo olikin nimeltään Under the Boardwalk. Jos satut liikkumaan Sheffieldissä, et valitettavasti enää pääse poikkeamaan oluelle mutta rakennus on paikoillaan. The Boardwalkia on ehdotettu suojeltavaksi, jotta se ei ei jäisi uusien rakennussuunnitelmien jalkoihin. Voi siis olla, että saamme ihastella legendaarista baaria Sheffieldissä vielä pitkään!

Kalkkilouhokseen rakennettu Dalhalla on rockin amfiteatteri

Dalhalla on kuin antiikin Kreikan amfiteatteri! Käyttämättömään kalkkikiviluohokseen rakennettu rockin areena sijaitsee Ruotsissa Rättvikin kunnan alueella, ja se tunnetaan erinomaisesta akustiikastaan. Idean erikoisesta konserttipaikasta sai entinen oopperalaulaja Margareta Dellefors, sillä Rättvikin kunta etsi hyvää paikkaa festivaaleille. Dalhallassa järjestettiin ensimmäinen konsertti vuonna 1994, mutta virallisesti se avattiin yleisölle ja konserteille vasta seuraavan vuoden kesällä. Dalhallaa laajennettiin vuonna 1999 niin, että 2 600 ihmisen sijaan 4 000 ihmistä mahtuu istumaan amfiteatteriin. Vuosien varrella Dalhallassa on nähty lukuisia maailmankuuluja artisteja. Rock-tähtien lisäksi siellä on kuultu niin oopperaa kuin muitakin esiintyjiä.

Salaisten keikkojen The 100 Club

Ikoninen The 100 Club on toiminut samalla nimellä Lontoossa jo vuodesta 1964 asti. Klubissa on kuultu niin jazzia, punkkia kuin indie rockiakin. Sen lavalla on esiintynyt niin The Kinks, The Clash, Oasis, Suede kuin The Kings of Leonkin. Historiansa varrella The 100 Clubista on tullut myös paikka monille salaisille esiintymisille, joita ovat tähdittäneet muun muassa Queens of the Stone Age, The Rolling Stones, Blur, Metallica ja Alice Cooper. Pitkästä historiasta huolimatta klubi jatkaa toimintaansa esittelemällä jännittävää musiikkia ja uusia artisteja, joihin lukeutuvat muun muassa Blood Orange, The Fat White Family, Dean Blunt, Parquet Courts ja Jake Bugg.

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Rock-konsertit muuttivat Slanen linnan tulevaisuuden

Slanen linna juhli vuonna 2021 40-vuotisjuhlapäiväänsä maailmankuulujen rock-konserttien järjestäjänä. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Irlannin pääkaupunki Dublinista sijaitseva linna on toiminut keikkapaikkana U2:lle, The Rolling Stonesille, Bob Dylanille, Queenille, Bruce Springsteenille, David Bowielle ja niin monelle muulle rockin huippunimelle, että lista on suorastaan hengästyttävä. Irlantilainen rock-yhtye U2 on myös nauhoittanut linnassa albuminsa The Unforgettable Fire. Viimeisin esiintyjä oli Metallica vuonna 2019. Historiallinen linna rakennettiin 1700-luvun alussa. Vaikeuksissa olevaan linnaan perustettiin 1970-luvulla ravintola ja viinibaari, josta tuli myöhemmin yökerho, jossa vierailivat kuuluisuudet kuten Mick Jagger ja U2:n jäsenet. Seuraavalla vuosikymmenellä syntyi idea rock-konserteista ja loppu onkin historiaa, sillä ensimmäinen konsertti vetonaulanaan Thin Lizzy muutti linnan tulevaisuuden kerralla.

Tutustu Dubliniin

Dublin

Dublin

Matkakohde

Abbey Roadilla kuvattu valokuva komeili The Beatlesin levyn kannessa

Kukapa ei olisi nähnyt ehkä kaikista kuuluisinta valokuvaa neljästä The Beatles -yhtyeen peräkanaa kulkevasta jäsenestä ylittämässä suojatietä Lontoon Abbey Roadilla. Iain Macmillan ottama valokuva Ringo Starista, John Lennonista, Paul McCartneysta ja George Harrisonista komeilee heidän Abbey Road -albuminsa kannessa. Yksi syy valokuvan kuuluisuuteen saattaa olla kyseisen albumin huikea menestys, sillä se nousi välittömästi listaykköseksi vuonna 1969 ja sitä pidetäänkin yhtyeen parhaana levynä. Albumi on myös The Beatlesin viimeiseksi jäänyt albumi, sillä bändi hajosi myöhemmin. Abbey Road sijaitsee Lontoon St John’s Woodissa, ja sen varrelta löytyy myös Abbey Road Studios, jossa bändi äänitti suurimman osan levyistään.

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Legendaarisella KOKO:lla on pitkä historia

Legendaarisella lontoolaisklubi KOKO:lla on peräti 120 vuoden mittainen historia. Myös Camden Theater -nimellä toiminut KOKO on pitkän olemassa olensa aikana toiminut niin elokuvateatterina, levytystudiona, esiintymislavana ja yökerhona. Maineikkaat bändit kuten The Sex Pistols, Iron Maiden, The Cure ja The Clash ovat esiintyneet täällä. Pari vuotta sitten KOKO:ssa sattui tulipalo, joka vaurioitti rakennusta pahasti mutta korjausten valmistuttua klubi avataan yleisölle keväällä 2022. Nykypäivänä KOKO on toiminut yökerhona, jossa soitetaan myös elektronista musiikkia. KOKO sijaitsee Camden Townissa, ja jos ei halua lähteä yökerhon tanssilattialle juhlimaan, voi legendaarista keikkapaikkaa hämmästellä sen ulkopuolelta Camden Townin pääkadun varrella. Rakennuksessa toimii myös Cafe KOKO, josta saa muun muassa pizzaa ja pientä naposteltavaa.

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Kaikkien aikojen rock-konsertti Wembleyn stadionilla

Vaikka Wembleyn stadion tunnetaan ennen kaikkea Lontoossa sijaitsevana jalkapallostadionina, niin aika ajoin sen valtaavat maailmankuulut muusikot ja innokas yleisö, jotka tulevat esiintymään ja nauttimaan konserteista. Jalkapallostadion on toiminut jo vuodesta 1923 asti, mutta konsertteja siellä alettiin järjestää jo vuonna 1972, jolloin pidettiin The London Rock and Roll Show -tapahtuma. Tuolloin lavalle hyppäsivät Little Richard, Bo Diddley, Jerry Lee Lewis, Bill Haley and His Comets ja Chuck Berry. Etiopian nälänhädän uhreille rahaa kerännyt Live Aid -konsertti vuonna 1985 oli kaikkien aikojen suurin rock-tapahtuma, joka järjestettiin niin Lontoon Wembleyllä kuin monissa muissakin kaupungeissa ympäri maailmaa. Konsertissa esiintyy muun muassa rock-bändi Queen, ja suoritus sai koko maailman ihmettelemään laulaja Freddie Mercuryn esiintymistä. Konserttia on vielä nykypäivänäkin äänestetty kaikkien aikojen parhaaksi live-esiintymiseksi. Näinä aikoina jalkapallostadion toimii yhä konserttien järjestämispaikkana ja näemme Wembleyn lavalla huippuartisteja kuten Ed Sheeranin ja Coldplayn. Stadionille mahtuu kerralla noin 72 000 ihmistä, joten jos lähdet keikalle, niin varaudu ihmispaljouteen, jota ei usein näe!

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

Maailman kuuluisimman bändin matkalle The Beatles Storyyn

The Beatlesin kotikaupunki Liverpool on yhtyeen fanin mekka, jossa toimii muun muassa The Beatles Story -museo. Vierailija pääsee mukaan mukaansatempaavalle matkalle yhtyeen taipaleelle yksinkertaisista elinolosuhteista kohti kuuluisuutta. Museossa opit, kuinka yhtye nousi kansainväliseen suosioon sekä elät ja hengität The Beatles-tunnelmaa ja heidän musiikkiaan. The Beatles Storyssa on esillä paljon muistoesineitä, kuten yhtyeen soittimia, vaatteita ja käsinkirjoitettuja sanoituksia sekä harvinaisia valokuvia. Voit myös kävellä uudelleen rakennettujen, bändin tarinan tärkeiden paikkojen poikki, joihin kuuluvat muun muassa Cavern Club ja Abbey Roadin studiot. Jos olet The Beatles-fani, niin The Beatles Story -museo on ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde!

Muut Once in a lifetime -kokoelmat

Kaikki 6 kokoelmaa
Kaikki 6 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa