Bonusta jokaisesta matkasta!

Kiehtova Skotlanti

Kertomus voisi alkaa lampaista, sillä ne tulivat jostain syystä ensimmäisenä mieleen, kun aloin tätä kirjoittamaan, mutta edetään järjestyksessä ja aloitetaan matkalaukuista.

Kertomus voisi alkaa lampaista, sillä ne tulivat jostain syystä ensimmäisenä mieleen, kun aloin tätä kirjoittamaan, mutta edetään järjestyksessä ja aloitetaan matkalaukuista.

Helsingin päässä sattui laukkukaaos juuri sinä aamuna, kun lähdimme reissuun. Laukkuhihnoissa oli vikaa ja lennot lähtivät ilman laukkuja matkaan. Lennon aikana koneessa kuulutettiin, että osa laukuista oli valitettavasti jäänyt koneen kyydistä pois. Perillä hihnat nytkähtivät käyntiin ja selvisi, että vain osa (kaikki kolme) laukuista oli itse asiassa päässyt kyytiin. Ei muuta kuin kaikki jonottamaan ja tekemään ilmoitusta ”kadonneista” laukuista. Vinkkinä muille, kysykää pir-numero ja hankkikaa mielellään jokin raportti tapahtuneesta. Näiden avulla on helpompi seurata, missä laukku menee ja sopia mahdollisista korvauksista vakuutusyhtiön kanssa. Meille lopulta korvasi lentoyhtiö välttämättömyystarvikkeita, joita jouduttiin ostamaan, kun laukkuja odoteltiin muutama vuorokausi.

skotlanti-004

Mutta sitten itse Skotlantiin. Maisemat olivat juuri niin komeita ja jylhiä kuin oli kuvitellut ja Edinburghin kaupunki sopivan kompakti liikkua ja mukavasti nähtävää esimerkiksi pitkään viikonloppuun. Kaupungissa voi niin shoppailla, käydä museoissa ja linnoissa kuin patikoida (tämä jäi odottamaan seuraavaa vierailua, joka varmasti tulee vielä). Meidän hotelli oli loistavalla paikalla, kävelymatkan päässä oikeastaan kaikkialta. Lentokentältä olisi tarvittaessa päässyt ratikalla ilman vaihtoja oven eteen. Lisäksi vierestä löytyi ravintoloita, pubeja ja ruokakauppa. Aamiainen oli hyvä, vaikka suomalaisena kaipaa sitä juustoa, kinkkua ja jotain vihreää leivälleen.

Matkaohjelma oli todella tiivis ja kaupungin omatoiminen kiertely jäi harmittavan vähälle. Ensimmäisen päivän kiertoajelu antoi jo hyvän kuvan kaupungista tarjoten lopuksi halukkaille mahdollisuuden vierailla kuninkaallisella Britannia-aluksella (taisi suurin osa hyödyntää ajan lounastaen ja tehden pakollisia ostoksia laukkuepisodista johtuen). Toisena päivänä käytiin Edinburghin linnalla sekä Holyrood palatsissa. Päivä oli pitkä ja liikuimme jalan nähden ja kuullen monen monesta nähtävyydestä ja historiasta päivän aikana lepuuttaen välissä jalkoja perinteisellä pub-lounaalla.

Sairastumista reissussa ei suositella, mutta jos niin käy, niin eurooppalaisella sairaanhoitokortilla homma toimii ja apua saa hyvin ja tehokkaasti.

Kolmantena päivänä suuntasimme bussilla kohti Glasgowta, jossa tutustuimme sen katedraaliin, poikkesimme teellä Willown teehuoneella ja teimme pienen kiertoajelun. Täältä suuntasimme vuonoja ja kukkuloita ihaillen Inverarayn linnaan. Maisemat matkalla olivat hienot, vaikkakin hieman sateiset.

Neljäntenä päivänä olisi voinut lähteä retkelle tutustumaan viskitislaamon saloihin sekä tutustumaan Stirlingin linnaan. Itse jäin Edinburghiin ja kävin tutustumassa brittiläiseen sairaalaan ja islantilaiseen lääkäriin. Sairastumista reissussa ei suositella, mutta jos niin käy, niin eurooppalaisella sairaanhoitokortilla homma toimii ja apua saa hyvin ja tehokkaasti. Ja sitten olikin aika nauttia viimeisestä illasta kaupungilla ennen kotiinlähtöä.

Viimeinen päivä olikin sitten lähinnä bussissa ja lentokoneessa istumista. Edinburghista oli usean tunnin bussimatka Manchesteriin, josta paluulento Suomeen oli. Matkalla pysähdyttiin Gretna Greenassa, joka on ilmeisesti tullut tunnetuksi avioliittojen solmimisesta. Manchester jäi tällä reissulla näkemättä. Paluulento meni hyvin ja tällä kertaa saimme myös matkalaukut samalla lennolla perille.

Brittiläinen sää… Se oli parempi kuin odotin. Edinburghissa oppi hyvin nopeasti, että siellä sade alkaa nopeasti ja varoittamatta. Mutta loppuu myös yhtä nopeasti. Paras keino pysyä kuivana, oli hypätä johonkin katokseen ensimmäisen pisaran tullessa, sillä sen jälkeen vettä tuli todella kovaa, mutta hyvin lyhyen hetken, jonka jälkeen taas paistoi, eikä sateesta ollut tietoakaan.

 

skotlanti-003

Ja ne lampaat. Niitä oli enemmän kuin ihmisiä, niitä oli kaupungin ulkopuolella kaikkialla ja niitä oli enemmän kuin elämässään oli aiemmin yhteensä niitä nähnyt. Siellä olisi riittänyt lampaissa laskemista. 🙂

Ikaalisten Matkatoimiston kautta pääset Edinburgiin sekä muihin mielenkiintoisiin Euroopan kaupunkikohteisiin. Kiertomatkoilla näet monta upeaa kaupunkia helposti saman matkan aikana!