Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Baltian kauniit kartanot

Viro ja Latvia ovat täynnä toinen toistaan kauniimpia kartanoita, mielenkiintoisia linnoja ja mystisiä raunioita. Tutustu Baltian kartanoihin ja lähde matkalle vaiherikkaaseen Baltian historiaan.

Vilauksen menneiden aikojen loistosta voi löytää Viron ja Latvian kartanoista. Baltiaan on vuosisatojen saatossa syntynyt toinen toistaan upeampia kartanoita, joista monet rapistuivat pahoin Neuvostoliiton aikana. Uuden itsenäistymisen myötä kartanoita on kunnostettu entiseen loistoonsa ja monet niistä toimivat tänä päivänä gallerioina, ylellisinä kartanohotelleina ja gourmet-ravintoloina. Uuden itsenäistymisen jälkeen kartanoita palautettiin Virossa entisille omistajilleen, kun taas puolestaan Latviassa omistus siirtyi lähinnä kunnille, joissa kartanot jäivät edelleen rapistumaan rahan puutteen vuoksi. Latviassa moni vanha kartano toimii nykyään julkisena rakennuksena kuten päiväkotina, kouluna tai yliopistona kuten Jelgavan palatsi.

Vihulan kartano heijastelee 1500-luvun elämää

Elegantti ja historiallinen 1500-luvulta peräisin oleva Vihulan kartano sijaitsee kauniilla Lahemaan kansallispuiston alueella. Kartanon alue koostuu kahdesta päärakennuksesta ja 25 pienemmästä rakennuksesta. Tämä Baltian ensimmäinen kartanokylpylä sijaitsee luonnonkauniilla alueella ja näin ollen tarjoaa täydellisen pakopaikan kiireisestä kaupunkielämästä. Alue on avoinna paitsi Vihulan kartanon asiakkaille myös muillekin kiinnostuneille, jotka haluavat nauttia kävelyretkestä ja kahvikupillisesta romanttisessa kartanoympäristössä. Vihulan kartano sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Tallinnasta. Itämeren rannalle on vain noin 4 kilometriä. IMT:n kautta voit helposti varata kartanoloman Vihulaan!

Tutustu Vihulaan

Vihula

Vihula

Matkakohde

Palmse oli Viron ensimmäinen kunnostettu kartano

Palmse on Viron ensimmäinen täysin kunnostettu kartanokokonaisuus. Kartanon alueella on myös upea puistoalue ja puutarha. Kartanon alueella voit tutustua esimerkiksi palmutaloon, näyttelyihin, viinikellariin, romanttiseen kahvilaan ja Palmse Kõrts -kievariin, jossa voit nauttia entisaikojen virolaisia perinneruokia. Kartanon alueella järjestetään myös konsertteja ja ulkoilmaesityksiä. Palmse sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Tallinnasta Lahemaan kansallispuiston alueella. Vihulan kartanosta on Palmseen vain muutaman kymmenen kilometrin matka, joten vierailulle kannattaa pysähtyä matkalla tai vaikkapa päivän pyöräretkellä.

Päiväretkelle Vihulasta tai poikkea matkalla

Vihula

Vihula

Matkakohde

Moosten kartano koostuu 17 rakennuksesta

Järven rannalla sijaitseva Moosten kartano  on ainutlaatuinen kartanokokonaisuus, jossa on säilynyt peräti 17 rakennusta. Kartanon päärakennuksessa toimii nykyään koulu ja kartanon alueen piharakennuksista löytyy mm. restauroijien paja, villapaja, taidekeskus ja jopa 500-paikkainen konserttisali. Vanhan viinatehtaan toiseen kerrokseen on remontoitu vierastalo. Kartano sijaitsee Moosten järven rannalla, jossa on hiekkaranta pukukoppeineen, jonka lisäksi järven ympäri kiertää vaellusreitti. Tartosta on matkaa Moosten kartanoon vähän yli 40 kilometriä.

Päiväretkelle Tartosta

Tartto

Tartto

Matkakohde

Pädasten kartano saariston suojissa

Pädasten kartanoa kehutaan Viron parhaimmaksi kartanohotelliksi. Tämän Muhun saarella sijaitseva, viiden tähden kartanohotellin ravintola Alexander on äänestetty Viron parhaaksi ravintolaksi useana vuonna, ja herkullisen ruoan lisäksi ravintolassa voi nauttia upeista maisemista. Kartanohotellissa on myös kylpylä. Pädasten kartanon historia ulottuu aina 1500-luvulle, jolloin Pädastessa oli puisen herraskartanon ja sivurakennusten lisäksi myös hedelmätarha. Pädasten kartanon mailla vierailija pääsee nauttimaan rauhasta ja Muhun kauniista saaristolaismaisemasta. Muhun saarelle on tunnin lauttamatka Virtsun satamasta.

Päiväretkelle Kuressaaresta

Kuressaare

Kuressaare

Matkakohde

Ammende Villa on yksi Pärnun kauneimmista rakennuksista

Yksi Pärnun kauneimmista rakennuksista ellei peräti kaunein,  on kiistatta uhkea jugend-tyylinen kartano Ammende Villa. Kartano on valmistunut vuonna 1905 ja avattu hotellina ja ravintolana vuonna 1999. Kartanon hotellissa on 18 huonetta, jotka sijaitsevat kahdessa rakennuksessa: 13 huonetta päärakennuksessa  ja loput sijaitsevat puutarhurin talossa. Villa sijaitsee Pärnun ranta-alueella ja kartanoa ympäröivät arvokkaat puistot ja lehmuspuistotiet. IMT: kautta voit helposti varata Ammenden kartanoloman!

Tutustu Pärnuun

Pärnu

Pärnu

Matkakohde

Birinin kartano on lähes kuin linna

Birinin kartanolle tie kulkee kahden kauniin Birini- ja Dzirnavu järvien välitse. Kartanoa ympäröi kaunis puisto, jonka vanhojen puiden lehdet havisevat tuulessa mennyttä aikaa. Birinin linna on rakennettu vuonn 1860 ja alueeseen kuuluu terassipuutarha, lehtimaja järven rannalla, puistoja lampineen, jossa sijaitsee 1700-luvulla rakennettu tynnyriholvinen krypta, vesimylly, vesitorni, talli sekä palvelijoiden rakennukset. Nykyään Birini on yksityisessä omistuksessa ja siellä toimii hotelli ja ravintola. Hotellissa järjestetään linnankierroksia. Birinissä voi ratsastaa, pyöräillä, veneillä ja kävellä romanttisia kävelyreittejä kartanon kauniissa puistoissa ja kohteissa. Hääparit tapaavat ripustaa kelloja tammen oksiin saadakseen liitolleen siunauksen.

Päiväretkelle Riiasta

Riika

Riika

Matkakohde

Jelgavan palatsi

Jelgavan merkittävämpiä nähtävyyksiä on barokkityylinen Jelgavan palatsi. Se on toiminut herttuoiden, Ranskan kuninkaiden ja Kuurinmaan kuvernöörien asuntona.  1900-luvun alkupuolella  palatsista tuli valtion omaisuutta, ja suurten kunnostustöiden jälkeen palatsiin päätettiin perustaa  Latvian maatalousyliopisto, joka toimii edelleen. Palatsi on  vuosisatojen saatossa palanut useita kertoja ja  se kärsi valtavia tuhoja toisessa maailmansodassa. Palatsia on entisöity pienissä erissä. Siellä on 669 huonetta ja katolla 25 savupiippua.  Entisistä ajoista palatsissa kertoo vain yksi näyttelyhuone, jossa on näytteillä muun muassa huonekaluja. Palatsin alakerrassa sijaitsee Kuurinmaan herttuoiden hautakammio, jossa on esillä 21 metallisargofagia, joista yksi on  herttuatar Elizabeth Sophian kuolleena syntynyt tytär sekä 3-vuotiaana kuolleen Prinssi Peterin ja 2 -vuotiaan kuolleen Prinsessa Charlotte Frederickin sargofagit. Hautakammio on satojen vuosien kuluessa ryöstetty usein.

Päiväretkelle Riiasta

Riika

Riika

Matkakohde

Diklin kartano

Diklin kartanon sanotaan olevan yksi Latvian upeimmista kartanoista. Siellä toimii nykyään neljän tähden hotelli ja ravintola, joka on voittanut vuonna 2018 yhdeksännen sijan latvialaisten ravintoloiden White Guide Nordic ravintolaoppaassa. Pukukoodi ravintolaan on smart casual. Linnan alue käsittää lähes 20 hehtaarin puiston, jossa on 20 eksoottista puulajia.  Kartanossa on myös kylpylä, jossa on useita hierontasalonkeja, saunoja ja uima-allas.

Rumenen kartano

Rumenen kartano on yksi Latvian kauneimmista. Varhaisimmat asiakirjat ovat vuodelta 1681. Aikoinaan kartanon alueisiin kuului jopa 700 hehtaaria maata. Latvian ensimmäisen itsenäisyyden aikoihin vuonna 1918 kartano oli saksalaisessa omistuksessa. Neuvostoaikoina kartano rapistui pahoin. Sittemmin se on korjattu entiseen loistoonsa. Nykyään kartanon pinta-ala on noin 100 hehtaaria peltoja, puistoja ja metsää. Kartanon maisemoitu lähipuisto alue käsittää noin 7 hehtaaria.
Kartanossa toimii tänä päivänä viiden tähden luksushotelli, joka tarjoaa luksus majoituksen lisäksi paitsi erinomaista ruokaa, myös erilaisia aktiviteettaja kuten golfia ja rantasaunan nautintoja. Paikka on avoinna vain varauksen tehneille asiakkaille.

Tutustu Riikaan

Riika

Riika

Matkakohde

Katso video Viron upeista kartanoista

Muut Kiehtovaa historiaa -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa