Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Gladiaattoreiden Rooma

Anna gladiaattoritaistelujen herätä henkiin Rooman matkasi aikana ja tutustu kaikkiin niihin paikkoihin, joissa antiikin ajan taistelijat kamppailivat elämästä ja kuolemasta. Voit myös oppia taistelutaitoja nykypäivän Gladiaattorikoulussa.

Rooman raaka historia

Historiaa pursuava Rooma on tunnettu antiikin aikana käydyistä raaoista ja verisistä gladiaattoritaisteluista, joiden tunnetuimpana mutta ei ainoana näyttämönä toimi Colosseum. Gladiaattorit olivat pääosin sotavankeina tuotuja barbaareja, jotka kamppailivat toisiaan tai villieläimiä vastaan kuolemaan saakka. Taistelut heräävät henkiin nykypäivänä Gladiaattorikoulussa, ja gladiaattoreiden historiaan voi tutustua muun muassa Gladiaattorimuseossa Colosseumin, Circus Maximuksen ja Ludus Magnuksen lisäksi.

Taisteluiden Circus Maximus ja Colosseum

Roomalaisia pelejä, hevosajoja ja gladiaattoritaisteluja järjestettiin Circus Maximuksella jo vuosisatoja ennen Colosseumin valmistumista. Esimerkiksi roomalainen sotapäällikkö Pompeius järjesti areenalla kilpailun 20 gladiaattorin ja elefantin välillä. Nykyään alue on puisto, jossa järjestetään ulkoilmakonsertteja ja jossa voi käydä lenkkeilemässä. Kun oikein keskittyy ja antaa mielikuvituksen laukata, niin voi kuulla taisteluhuutoja, veren hajua ja yleisön hurraamista.

Colosseum rakennettiin aikoinaan keisari Vespaniuksen toimesta, ja hänen tavoitteenaan oli järjestää kaikkien aikojen näyttävimmät kisat, jotka kestäisivät sata päivää. Vespanius kuoli ennen avajaisia, mutta hänen poikansa Titus ja Domitianus saattoivat rakennusprojektin loppuun. Avajaiset vuonna 80 ajanlaskun jälkeen olivat siihenastisten gladiaattoritaistelujen verisimmät. Julmissa huvitteluissa teurastettiin tuhat ihmistä ja yhdeksäntuhatta villieläintä. Gladiaattoritaistelut säilyttivät suosionsa 200-luvulle asti, ja alkoivat 300-luvulla hiipua Rooman heikon talouden ja kristinuskon leviämisen vuoksi. Katsomoon mahtui parhaimmillaan yli 70 000 katsojaa seuraamaan taistelua ja tappamista.

Gladiaattorikouluun

Roomasta ei löydy parempaa paikkaa kokea miltä tuntuu olla päivä gladiaattorina kuin Gladiaattorikoulu, johon voi lunastaa paikkansa esimerkiksi You Local Rome-retkijärjestäjältä. Gladiaattorikoulussa opit taistelemaan kuin antiikin soturi, suojaamaan itseäsi kivellä ja käyttämään miekkaa. Lisäksi kuulet kertomuksia gladiaattoreiden elämästä antiikin Roomassa. Englannin kielinen opetus kestää parin tunnin verran ja on todellinen elämys.

Ludus Magnus oli Rooman suurin gladiaattorikoulu, ja sen rauniot löytyvät Colosseumin läheisyydestä. Keisari Domitianus rakennutti sen ensimmäisen vuosisadan loppupuolella ajanlaskun jälkeen. Ludus Magnuksessa gladiaattorit söivät, nukkuivat ja harjoittelivat. Koulu oli avoin yleisölle, ja sinne mahtui kerralla 3 000 katsojaa. Gladiaattorikoulu löydettiin rakennustöiden yhteydessä vuonna 1937, mutta osa siitä on edelleen teiden ja rakennusten alla.

Gladiaattorimuseoon

Sukella gladiaattoreiden maailmaan, ota valokuvia gladiaattoreiden vankilasta, opi kuinka taistelijoiden varustus kehittyi yksinkertaisista rintapanssareista koko vartaloa suojaaviksi haarniskoiksi ja pohdi, mitä persoonalliset sekä tyylitellyt ratsuväen kypärät kertoivat omistajistaan. Gladiaattorimuseo (osoite: Piazza Navona 90) esittelee paitsi gladiaattoreiden myös roomalaisten sotilaiden kypäriä ja haarniskoja 700-luvulta ennen ajanlaskun alkua aina 400-luvulle ajanlaskun jälkeen. Museo on kooltaan pieni, mutta kiehtoo varmasti Rooman historiasta ja gladiaattoreista kiinnostunutta.

Matkat

Rooman kaupunkiloma

Helsinki–Rooma
Rooma (valitsemasi määrä öitä)
Rooma-Helsinki
Voit itse valita montako päivää Roomassa vietät. Matkan hinnassa majoitus aamiaisin ja lennot Helsingistä Roomaan.


Rooman kaupunkiloma, lennot Tampereelta

Tampere-Rooma
Rooma
Rooma (valitsemasi määrä päiviä)
Rooma-Tampere
Lennot Tampereelta Roomaan ja majoitukset kohteessa aamiaisin.


Rooman kaupunkiloma, lennot Turusta

Turku-Rooma
Rooma
Rooma (valitsemasi määrä päiviä)
Rooma-Turku
Lennot Turusta Roomaan ja majoitukset kohteessa aamiaisin.


Rooman kaupunkiloma, lennot Oulusta

Oulu-Rooma
Rooma (valitsemasi määrä päiviä)
Rooma-Oulu
Lennot Oulusta Roomaan ja majoitukset kohteessa aamiaisin.


Rooman kaupunkiloma, lennot Kuopiosta

Kuopio-Rooma
Rooma (valitsemasi määrä päiviä)
Rooma-Kuopio
Lennot Kuopiosta Roomaan ja majoitukset kohteessa aamiaisin.


Rooman kaupunkiloma lentäen Rovaniemeltä

Rovaniemi-Rooma
Rooma (valitsemasi määrä päiviä)
Rooma-Rovaniemi
Valitse sinulle sopivimmat välilaskulliset lennot omalta kotikentältäsi Rovaniemeltä.


Muut Kiehtovaa historiaa -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa