Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Neuvostoaika Baltiassa

Elokuussa 1991 Baltiassa muodostettiin 600 kilometrin pituinen ihmisketju Tallinnasta Riian kautta Vilnaan. Neuvostoliitto natisi liitoksissaan ja Baltian maat aloittivat väkivallattoman mielenilmauksen neuvostovaltaa vastaan. Ihmisketju tuotti tuloksen ja kaikki kolme maata itsenäistyivät. Neuvostoaika loppui, mutta muistot jäivät ja elävät yhä.

Neuvostoaikana kaikesta oli pulaa

Neuvostoliitto miehitti kaikki kolme Baltian maata kesällä 1940. Maiden oma politiikka tyrehdytettiin. Pienet kansat yrittivät pitää yllä  kulttuuriaan ja kieltään omien televisio- ja radiokanaviensa sekä lehtien kautta.
Neuvostoarki oli olan yli vilkuilua, tavarapulaa ja ahtaita asuntoja. Harmaan arjen keskellä perheen ja ystävien merkitys korostui. Pohjois-Viron rannikolla ihmiset pystyivät seuraamaan Suomen televisiosta, millaista elämä oli kapitalistisessa maailmassa, sillä Neuvostoliitto ei pystynyt käyttämään häirintäsignaaleja merellä, muutoin ne olisivat häirinneet televisolähetyksiä myös Helsingissä.
Baltian maat itsenäistyivät uudelleen vuonna 1991. Neuvostoajoista muistuttavat tänä päivänä lukuisat KGB-museot, miehitysmuseot, muistomerkit sekä entiset suljetut kaupungit kuten Sillamäe, Paldiski ja salaiset bunkkerit, joita rakennettiin sodan syttymisen varalle, kuten esimerkiksi Ligatnen salainen bunkkeri.

Baltian KGB-museot

KGB-museot Tallinnassa, Riikassa ja Vilnassa muistuttavat neuvostoajan järjettömyyksistä, kun ihmisiä raahattiin kuulusteluihin kesken yöunien, työpäivän tai töistäpaluumatkan. Jokainen vahti ja epäili toistaan. KGB:n salaisissa kammioissa kidutettiin ihmisiä tekaistuin syin ja moni omainen sai jäädä odottamaan ikuisiksi ajoiksi rakkaitaan palaaviksi reissuiltaan. Osa teloitettiin ja osa lähetettiin työleireille Siperiaan. Kymmeniä tuhansia ihmisiä kuoli työleireillä. Tallinnassa KGB salakuunteli  ja vakoili ihmisiä Viru hotellin ylimmässä kerroksessa, jossa tällä hetkellä KGB museo toimiikin. Riiassa KGB:n taloa kutsutaan yleisesti Kulmataloksi, jonka ohi saattaa helposti kävellä, sillä se on ulkopuolelta kuin asuinrakennus. Vilnassa museo sijaitsee aivan ydinkeskustassa. Tallinnan Viru-hotellin KGB museoon voit ostaa liput ja opastuksen IMT:n kautta.
KGB museoissa voi tutustua salakuunteluun ja vastarintaliikkeen toimintaan. Museoiden pysähdyttävin kohta lienee kellarista löytyvät tyrmät, joissa monet vangit kokivat viimeiset hetkensä. Museo on edullinen vierailukohde, sillä sisäänpääsymaksu on vain muutaman euron.

Ligatnen salainen bunkkeri

Latvian Ligatnessa, yhdeksän metrin syvyydessä sijaitsee Neuvostoliiton salainen bunkkeri, joka rakennettiin neuvostojohtajien pakopaikaksi ydinsodan varalle. Se koostuu maanalaisesta käytäväverkostosta ja lähes sadasta huoneesta. Bunkkerin tarkoituksena oli toimia mahdollisen ydinsodan syttyessä  komento- ja viestikeskuksena sekä puoluejohdon pakopaikkana. Tilaa oli kuitenkin vain puoluejohtajille, ei perheenjäsenille. Lähialueen asukkaat, eivät edes puoluejohtajien omat perheenjäsenet, tienneet bunkkerista mitään. Maan alta löytyvät sähkögeneraattorit, ilmanpuhdistusjärjestelmät ja tietoliikenneyhteydet sekä keittiö. Keittiössä ryhmille on mahdollista tilata neuvostoaikaista ruokaa kuten kolhoosikeittolounas. Bunkkeri avattiin vasta vuonna 2003 yleisölle. Se on mielenkiintoinen kohde Neuvostoliiton sotastrategiasta kiinnostuneille.

Miehitysmuseot Baltiassa

Vabamu, miehityksen ja vapaudenmuseo kertoo Viron lähihistoriasta. Museossa on isoäitien ja isoisien tarinoita Neuvostoliiton tekemistä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Näiden kohtaloiden kautta oppii arvostamaan oikeudenmukaisuutta ja vapautta. Esillä on autenttisia kertomuksia mm. uhreilta, syyllisiltä, rikoskumppaneilta ja vapaustaistelijoilta.

Riian miehitysmuseo tarjoaa historiallisen matkan kertoen karua tarinaa Latvian miehityksen vaikeista vuosista. Museossa on kattava kokoelma valokuvia, esineitä ja informaatiota tuolta epäinhimillisten kokemuksien ajalta. Itse laatikkomainen tummanpuhuva rakennuskin kuvaa omalta osaltaan latvialaisten karua elämää miehitysvuosien aikana.

Vilnanssa Kansanmurhan uhrien museo kertoo samaa epäinhimillistä neuvostovuosien tarinaa kuin kaksi veljeskansan museotakin. KGB salakuunteli, kidutti ja teloitti myös liettualaisia 50 vuoden ajan. Stalinin käskystä kokonaisia perheitä kuljetettiin Siperiaan. Miehitysmuseon näyttelyt kertovat myös vastarintaliikkeestä ja sen epätoivoisesta taistelusta ylivoimaista vihollista vastaan.

Vankilaelämää Patareissa

Vaikuttava Patarein merilinnoitus Tallinnassa oli neuvostoaikoina synkkä vankila. Pahamaineisessa Patarein vankilassa pidettiin vankeina kaikkia Neuvostoliiton vihollisiksi luokiteltuja vankeja. Heitä kidutettiin ja teloitettin salassa. Saksan miehityksen aikaan läheiseltä tontilta löydettiin kymmeniä salaa teloitettuja ja haudattuja ruumiita. Kymmeniätuhansia vangittiin ja osa kuljetettiin vankileireille, joista  alle 5 % palasi kotimaahansa takaisin. Patarein ja Pagarin vankiloista tuli kommunistisen terrorin symboleja, joihin läheiset katosivat ikiajoiksi jälkiä jättämättä. Vankilan näyttely ”Kommunismi on vankila” kertoo valokuvin kommunismin uhrien elämästä Neuvostoliiton vankileirillä.

Viron suljetut kaupungit

Neuvostoaikoina Virossa oli pieniä ”kaupunkivaltioita” valtion sisällä. Niihin ei päässyt kukaan ulkopuolinen ja kaupunkien asukkaidenkin piti anoa kulkupassi päästäkseen ulos ja sisään kaupungista eikä kaupunkeja löytynyt kartoilta.  Itä-Virossa Narvan lähellä sijainnut Sillamäe oli suljettu kaupunki alueelta löytyneen uraanin vuoksi, jota rikastettiin kaupungissa. Sillamäen nimeä ei ollut vaan kaupunkia kutsuttiin erityiskoodilla. Ihmisiä kuoli uraaanin aiheuttamiin sairauksiin, sillä mitään suojavarusteita ei uraanin käsittelylaitoksissa käytetty. Uraaniin kuolleiden kerrottiin vain kuolleen johonkin tautiin.

Toinen suljettu kaupunki oli Paldiski, joka oli vuosikymmeniä sotilastukikohta. Alueella oli enimmillään 16 000 sotilashenkilöä. Paldiskissa sijaitsi Neuvostoliiton sukellusvenetukikohta, myös ydinkäyttöisille sukellusveneille. Viimeinen venäläisten sotilasalus lähti Paldiskin satamasta elokuussa 1994. Vuosia Paldiski oli täynnä rauniotaloja ja rautaromua, niinkuin niin moni muukin paikka Neuvostoliiton jäljiltä.

Myös Tartto oli osittain suljettu kaupunki, sillä kaupungin itäosissa Raadilla sijaitsi yksi Neuvostoliiton suurimmista sotilaslentokentistä. Lentotukikohdan henkilökuntaa varten kaupunkiin rakennettiin jopa kokonainen uusi kaupunginosa. Raadin lentokenttä oli pitkään joutomaana, kunnes Viron kansallismuseo rakennettiin sinne vuonna 2016.

Kylmän sodan museo ja ohjussiilo

Zemaitijan kansallispuistosta löytyi Liettuan itsenäistyttyä  Neuvostoliiton ydinasesiilo. Paikka oli pysynyt visusti piilossa vuosikymmenien ajan. Siilo on sijoitettu syrjäiselle paikalle maan alle noin 30 metrin syvyyteen, sillä se haluttiin pitää liettualaisilta salassa. Ydinohjuksella olisi pystytty iskemään kaikkiin Euroopan Nato-maihin. Nykyään siilossa toimii Kylmän sodan museo. Kaasunaamarinuket ja kaiuttimista kuuluvat räjähdykset voivat pelottaa herkimpiä.

Kuresaaren Piispanlinnan näyttely neuvostoajasta on vaikuttava

Saarenmaa oli ulkopuolisilta suljettu saari neuvostoaikoina. Sinne ja sieltä ei päässyt muut kuin saaren omat asukkaat. Neuvostoliiton johto pelkäsi, että ihmiset pääsevät meren kautta pakoon ja tuhosivat kalastajien ja sunnuntaiveneilijöiden veneet. Kalastajien ammattitaito hiipui. Piispanlinnassa on vaikuttava, pysyvä näyttely neuvostoajoista. Opas kannattaa varata mukaan, sillä hän pystyy kertomaan jopa omakohtaisia kokemuksia siitä, millaista elämä oli Saarenmaalla, kun KGB tuli öisin ja vei talon miehet mennessään.

 

Videioita aiheesta

Muut Kiehtovaa historiaa -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa