Bonusta jokaisesta matkasta!

Matka Budapestiin – Tonavan helmeen

Lähdimme matkaan varhain sunnuntai aamuna. Budapestin lentokentällä meitä oli vastassa Unkarissa asuva asiantunteva opas, joka johdatteli meidät heti ensimmäisenä parin tunnin kiertoajelulle. Kiertoajelu koostui lähinnä bussissa istumisesta, koska sää oli huono ja vettä tuli välillä kuin saavista kaataen. Kun sade hieman hellitti, pääsimme vierailemaan Kuninkaanlinnan pihalla, josta matka sitten jatkui hotelliimme.

Hotelli Medosz, oli hyvä perustason hotelli, josta löytyi ainakin meille kaikki tarvittava. Hotelli oli Pestin puolella, sijainti oli loistava. Ympärillä oli paljon ravintoloita ja metropysäkki oli aivan kulman takana. Hotellista oli myös lyhyt kävelymatka osalle nähtävyyksistä. Huoneemme parvekkeelta oli upeat näkymät kaupungin ylle. Palvelu hotellissa oli ystävällistä, aina sisään tullessamme tai lähtiessämme, meitä odotti hymyilevä henkilökunta hotellin vastaanotossa. Aamiainen oli hyvä, parempi kuin monessa muussa vierailemassamme eurooppalaisessa hotellissa. Tarjolla oli mm. munakokkelia, nakkeja, höyrytettyjä vihanneksia, paahtoleipää, juusto- ja leikkelevalikoima, puuroa, pieni salaattipiste, jogurttia, mysliä, kahvivalikoima, mehuja sekä useita erilaisia makeita leivoksia, eurooppalaiseen tyyliin. Paluupäivänä saimme jättää laukut matkatavarahuoneeseen, joka sijaitsi aivan vastaanoton vieressä.

blogi-budapest-johannaku-006  blogi-budapest-johannaku-007

Ensimmäisenä päivänä lähdimme kiertelemään kaupungille ja päädyimme upeaan katolilaiseen Pyhän Tapanin kirkkoon. Kupolin reunalta oli upeat maisemat kaupungin ylle. Myös sisältä kirkko oli todella kaunis. Kirkon pihalla oli käynnissä markkinat, joissa myytiin perinteisiä unkarilaisia herkkuja, kuten ”Kürtőskalács”, joka on ns. putkipulla, joka paistetaan varrastyyliin ja koristellaan esimerkiksi sokerilla. Illalla söimme lämpölamppujen alla terassilla, vielä pärjäsi joten kuten. Ruoaksi valitsimme tällä kertaa unkarilaista lihapataa sekä Paprikakanaa, oli todella maukasta.

Toisena päivänä oli sateet muuttuneet kesäiseksi auringonpaisteeksi, ja välillä pärjäsi jo pelkällä T-paidalla. Aamiaisen jälkeen lähdimme kiertelemään juutalaiseen kaupunginosaan nimeltä ”Erzsébetváros”. Kävimme mm. ihastelemassa suurta Synagogaa ulkoapäin. Sitten matka jatkui kohti Gellert vuorta. Ensin vierailimme vuoren juurella olevassa kirkossa, joka sijaitsi luolan sisällä. Päätimme kävellä vuorelle, koska ilma oli niin hyvä. Nousu vuorelle on aikamoinen, joten huonojalkaisten kannattaa käyttää bussia, joka vie suoraan huipulle. Näkymät täältä Tonavan yli Pestin puolelle oli upeat. Huipulla on niin kutsuttu Vapauden patsas sekä Citadella -linnoitus, ja satoja muitakin turisteja.

Päästyämme takaisin alas, lounastimme Váci utcan -kävelykadulla, joka oli pullollaan erilaisia ravintoloita, putiikkeja sekä kahviloita. Hintatasokin oli suhteellisen edullinen, vaikka katu olikin turistien valloittama. Kadulla oli mm. lukuisia unkarilaisia ja italialaisia ravintoloita.

Seuraavana päivänä vierailimme mm. Kuninkaanlinnalla ja vanhassa kaupungissa. Molemmat olivat todella vaikuttavia. Vanhassa kaupungissa kävimme myös maan alla sijaitsevassa labyrintissa, josta osa oli pilkkopimeää. Valoisa osuus koostui muinaishistoriasta, esillä oli mm. vahanukkeja. Myös Dracula oli saanut oman jännittävän osastonsa.

Täältä lähdimme metrolla kohti Sankarien aukiota ja kaupungin puistoa. Metroilla oli helppo kulkea paikasta toiseen, ja mielenkiintoista oli, että kaikki metrolinjojen vaunut olivat erilaisia. Keltainen linja on avattu jo vuonna 1896, vaunut ja asemat olivat sen mukaisia. Vihreä linja taas oli hyvin moderni, koska se on avattu vasta vuonna 2014.

Sankarien aukio, on suurehko aukio, missä järjestetään mm. erilaisia kansallisia juhlia. Esimerkiksi tulopäivänämme emme päässeet bussilla lähelle aukiota, koska hevostapahtuman takia kaikki lähitiet olivat suljettuina. Sankarien aukion laidoilla sijaitsee Kuvataiteiden museo, joka oli tällä hetkellä suuren remontin takia suljettu parin vuoden ajan. Sankarien aukion takana on suuri Kaupungin puisto, jossa sijaitsee mm. yksi tunnetuimmista ja suurimmista ellei suurin Széchenyin kylpylä. Puistossa on myös Budapestin eläintarha. Illalla kävimme vielä ihastelemassa Tonavan varrella sijaitsevaa Parlamenttitaloa, iltavalaistuksessa se näytti ihan kullatulta.

Viimeisenä päivänä oli kauan odotetun kylpylän vuoro. Internetissä vertailimme kylpylöitä keskenään ja päädyimme Gellert hotellin yhteydessä olevaan Gellertin kylpylään. Kylpylässä oli erilaisia terapia-altaita, saunoja, sisä- ja ulkoaltaita. Löysimme täältä myös ulkoa jääkylmän paljun ja Suomalaisen saunan. Tarjolla olisi ollut lisämaksusta myös erilaisia hierontoja. Kylpylä oli mielenkiintoinen kokemus, jos aika olisi riittänyt olisimme taatusti kokeilleet muitakin kylpylöitä.

Viimeisenä päädyimme vielä rautatieaseman lähistölle ostoksille WestEnd Citycenter -ostoskeskukseen. Tarkoitushan ei ollut mitään ostella kun matkalaukutkin olivat jo täynnä, mutta halvat hinnat sekoittivat päämme ja muutama vaate täältä tarttui mukaan matkaan. Tämän jälkeen kävelimme takaisin hotellille, josta bussi ja opas noutivat meidät lähteäksemme lentokentälle ja takaisin kotiin.

Matkalla olisi ollut myös mahdollisuus osallistua Tonavan risteilylle sekä Balaton järven retkelle. Me emme kuitenkaan tällä kertaa retkille osallistuneet, koska koimme, että nähtävää ja koettavaa kaupungissa riitti hyvin muutenkin näin lyhyelle matkalle. Ja onpahan sitten ensi kerralla mahdollisuus osallistua kun palataan.

Budapest oli paljon enemmän kuin osasimme odottaa. Se oli mielenkiintoinen sekoitus uutta ja vanhaa. Ravintoloita, kahviloita ja pikku putiikkeja löytyi joka kadun kulmasta. Vanhat rakennukset hurmasivat arkkitehtuuriltaan. Nähtävää olisi riittänyt vielä moneksi päiväksi lisää, onneksi se antaa syyn palata vielä joskus takaisin.