Bonusta jokaisesta matkasta!

UKK, Viro matkakohteena

Tältä sivulta löydät useimmin toistuvat kysymykset Viroon matkustettaessa. Viron kaupungeista löydät lisää tietoa tekemisestä sekä nähtävyyksistä: Tallinna, Pärnu, Tartto, Kuressaare, Haapsalu, Rakvere.

Covid-19 asettamista matkustusrajoituksista löydät lisää tietoa täältä: Minne nyt voi matkustaa


 

Usein kysyttyä Virosta matkakohteena

Suuremmat kauppakeskukset ovat auki yleensä klo 10–21 joka päivä. Juhlapyhinä aukioloajat ovat yleensä 9–19. Juhlapyhistä uudenvuodenpäivä, juhannuspäivä ja joulupäivä ovat sellaisia, jolloin liikkeet ovat yleensä kiinni. Pienemmät kaupat ovat auki yleensä arkisin 9–19, lauantaisin 9–17. Sunnuntaisin monet pikkukaupat ovat kiinni.

Jokaisen maan liikennekulttuurissa on omat piirteensä. Esimerkiksi Virossa säännöt liikenteessä ovat Suomea tiukemmat. Ajovalojen tulee olla ehjiä ja päällä. Virossa myös laki edellyttää enemmän turvallisuusvarusteita kuin Suomessa.

Sakko voi yllättää Virossa autolla matkaavat, jos autossa ei ole varoituskolmion lisäksi sammutinta, pyöräkiilaa sekä huomioliivejä, jotka maassa vaaditaan kaikkiin autoihin. Promillerajat ovat myös erilaisia eri maissa. Kannattaa tutustua kohdemaan liikennesääntöihin ennen matkaa.

Tallinnassa kaikilla taksiyhtiöillä on oma hinnastonsa, joten hinnat voivat vaihdella. Hinnasto on näkyvillä taksin oikeassa takaikkunassa, ja siihen kannattaa tutustua ennen taksiin nousemista. Rekisteröidyillä kuljettajilla on nimellä ja kuvalla varustettu valkopohjainen muovikortti kiinnitettynä keskellä kojelautaa. Luotettavien taksien kuuluu käyttää taksamittaria, ja ilman mittaria ei saisi kuljettajat ajaa taksia. Tunnetuimpia taksiyhtiötä Tallinnassa ovat esimerkiksi Tallink Takso ja Tulika. Lisätietoja takseista Tallinnassa voi lukea myös Visit Tallinn -sivuilta.

Bolt -applikaatio on virolainen sovellus jolla kuljetuksen voi tilata keneltä vaan. Suosittelemme Boltin käyttöä Tallinnassa ja muissa Viron kaupungeissa. Se on turvallinen ja kätevä käyttää. Lisäksi samalla applikaatiolla saa käyttöönsä myös sähköpotkulaudat.

Tallinnassa on kattava julkinen liikenne, joka käsittää bussit, raitiovaunut ja johdinautot. Kertalipun (ei vaihto-oikeutta) voi ostaa kuljettajalta käteisellä (huom! tasaraha). Matkakortteja voi ostaa R-Kioskeilta, postitoimistosta tai Tallinnan kaupungin neuvonnasta. Matkakortista menee 2€ pantti. Matkakortille voi olla kertalippuja tai vuorokausilippuja. Yhdellä matkakortilla voi maksaa 1-6 henkilön matkoja, joten jokaisella ei tarvitse olla omaa korttia. Tallinn Card toimii myös matkalippuna. Netistä on mahdollista ostaa myös QR-matkalippuja julkiseen liikenteeseen. Lisätietoa lipuista ja julkisesta liikenteestä löytyy Visit Tallinn -sivuilta.

Alkoholi, tupakka ja lääkkeet

EU:n sisällä matkustettaessa alkoholin tai tupakan tuontia omaan käyttöön ei ole rajoitettu. Suomen Tulli on linjannut, että tuotteet on oltava matkustajan kanssa samassa kulkuneuvossa, jolla matkustaja itse saapuu Suomeen. Tämä linjaus estää alkoholin tai tupakan kuljettamisen bussissa laivamatkan ajan.

Bussimatkustajat poistuvat laivasta kävelykongia pitkin, jolloin heidän on – tullin päätöksen mukaan – kuljetettava tupakka ja alkoholituotteet itse pois laivalta. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka tuotteet olisi ostettu jo Viron puolelta.

Ikaalisten Matkatoimistolla on matkatavaroiden kokonaispainoraja 20 kg per matkustaja, joka on turvallisuuskysymys, ettei bussien kantavuus ylittyisi.

Oheisesta linkistä löydät lisätietoa tullin sivuilta.


Preorder -ostoksia bussiin tilanneet asiakkaat poistuvat laivasta autokannen kautta bussin kyydissä.

 

Kun matkustat Viroon, voit matkalta palatessasi tuoda mukanasi lääkkeitä omaan henkilökohtaiseen lääkitykseesi, kunhan otat huomioon tuontia koskevat rajoitukset ja säännöt. Suomessa reseptin vaativan lääkkeen tuominen maahan edellyttää todistusta reseptilääkkeen tarpeellisuudesta matkustajalle.

Voit tuoda lääkkeitä vain henkilökohtaiseen lääkitykseesi, ja sinun on tarvittaessa pystyttävä osoittamaan se esim. tulostetulla sähköisellä reseptillä eli e-reseptillä, reseptillä, lääkärintodistuksella tai lääkäriltä saatavalla potilasohjeella. Jos lääke on toimitettu apteekissa säilytettävällä lääkemääräyksellä, siitä voi pyytää kopion apteekista.

Oheisesta linkistä löydät lisätietoa tullin sivuilta lääkkeiden tuonnista.