Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Euroopan kauniit viinialueet

Lähde Euroopan upeille viinitiloille maistelemaan niiden antimia. Jos haluat, voit hypätä vaikka pyörän selkään ja ajella leppoisasti viinitilalta toiselle. Muista myös nauttia upeista maisemista odotellessasi perille pääsyä toinen toistaan ihanimmille viinitiloille.

Tokaj-Hegyaljan viinialue, Unkari

Olet saapunut viininmaistelijan unelmakohteeseen! Unkarin Tokaj-Hegyalja on historiallinen viinialue, joka sijaitsee maan koillisosassa. Se muodostuu 27:tä kylästä ja tuhansista hehtaareista viiniviljelysmaita. Tokaj-Hegyaljassa on tuotettu viiniä jo satojen vuosien ajan. Suosituimmat rypäleet ovat Furmint, Hárslevelü ja Muskótaly. Keskiajalla maan alle kaivettiin kellarikäytäviä viinien säilömistä varten, ja osa käytävistä on edelleen käytössä. Kuuluisin alueen tuotoksista on makea Tokaji aszú -jälkiruokaviini, jota itse Ranskan aurinkokuninkaaksi nimitetty hallitsija Ludvig XIV on kehunut viinien kuninkaaksi. Tokajin kaupunki on oiva paikka viinien maisteluun, mutta jos mielii viinitiloille, täytyy lähteä kaupungin ulkopuolelle.

Egerin viinialue, Unkari

Jos et saanut tarpeeksesi Tokajin viineistä, lähde vielä sympaattiselle Egerin viinialueelle Unkariin! Perille saavuttuasi näet kumpuilevia maisemia ja runsaasti pieniä viinitiloja, joissa voi kierrellä erilaisia viinejä maistellen. Egerin alueen kuuluisin viini on tumma punaviini Egri Bikaver, joka suomennettuna on yhtä kuin härän veri. Legendan mukaan viini sai nimensä, kun unkarilaisia Egerin linnassa piirittäneet ottomaanit totesivat, että piiritettyjen on täytynyt sekoittaa härän verta viiniinsä, sillä niin raivokasta vastarintaa he tekivät hyökkääjiään vastaan. Egerin kaupunki viinibaareineen on hyvä aloituspaikka viinikierrokselle. Seuraavaksi voit siirtyä kaupungin eteläpuolelle Szépasszonyvölgyyn eli Kauniin naisen laaksoon, jossa odottaa kymmenittäin viininmaisteluhuoneita ja viinikellareita. Usein myös ruokailu onnistuu viinien nauttimisen ohella.

Päiväretkelle Budapestista

Budapest

Budapest

Matkakohde

Määrin viinialue, Tsekki

Anna Määrin viinialueen lumota sinut Tsekin reissullasi! Tsekin toiseksi suurimman kaupungin Brnon ympärille levittäytyvällä Määrin viinialueella tuotetaan niin punaviiniä, valkoviiniä kuin roseviiniäkin. Alue kuuluu maan suurimpiin viinialueisiin, josta löytyy satoja viinitiloja. Määri on myös pyöräilijän unelma, sillä siellä on pyöräilyreittejä yli tuhannen kilometrin verran. Pyöräilyreiteillä on eri vaativuustasoja, joista tästä  liikkumistavasta kiinnostunut voi valita omalle kunnolleen sopivimman. Eikun siis pyörän selkään ja viinitiloja kiertämään! Jos Valtnicen linna sattuu reitillesi, se on myös viininmaistelijalle hyvä kohde, sillä siellä toimii viinikeskus Národní Vinařské Centrum. Keskuksessa pääsee maistamaan erittäin laajaa valikoimaa maan parhaita viinejä.

Päiväretkelle Prahasta

Praha

Praha

Matkakohde

Alentejon viinialue, Portugali

Lähde viinimatkalle Portugalin Kaliforniaan, joka on maan suurin viinialue! Viinialueilla maaperä kumpuilee kevyesti ja ilmasto on välimerellinen. Oliivipuut ja korkkitammet koristavat maisemaa. Viinimatkailija saa nauttia Portugalin maaseudun kauneuden lisäksi myös sen rauhallisuudesta. Sen viinitilat ja viinikellarit kutsuvat kävijää maistamaan antimiaan. Itä-Portugalissa sijaitsevassa Alentejossa tuotetaan erityisesti punaviinejä, joita voisi kuvailla lämpimiksi, runsaiksi ja leppoisiksi. Toki alue tunnetaan myös muista viineistä. Alentejon viinituotantoa löytyykin useiden Portugalin ravintoloiden ja baarien menuista. Vaikka Alentejon viinialue ei ole Portugalin kuuluisimpia, sen suosio kasvaa koko ajan.

Tutustu Lissabonin matkoihin

Lissabon

Lissabon

Matkakohde

Douron viinilaakso, Portugali

Vastaa portviinin kutsuun ja matkaa Douron laaksoon Portugalissa! Muhkeiden vuorenrinteiden alla virtaa Dourojoki, jonka reunustoilla komeilee lukuisia viinitarhoja. Viiniköynnökset on istutettu rinteille porrastetusti, ja näkymä yltää silmänkantamattomiin. Ei ole ihme, että Douron laaksoa kuvataan yhdeksi maailman kauneimmista viinialueista. Portviinin lisäksi siellä valmistetaan myös puna- ja valkoviinejä, joiden maine kasvaa jatkuvasti. Alueella on lukuisia mahdollisuuksia vierailla erilaisilla viinitiloilla maistelemassa paikallisia juomia ja ehkä samalla nauttia herkullisista suupaloista. Douron laakson viinialue on maailman vanhin rajattu viinialue, mikä ei tarkoita että se olisi ensimmäinen paikka, jossa viiniä on viljelty. Toki viininviljelyn juuret ulottuvat Rooman valtakunnan aikaan.

Tutustu Portoon

Porto

Porto

Matkakohde

Toscanan viinialue, Italia

Ota suunnaksi yksi maailman tunnetuimmista viinialueista, joka on tietenkin Keski-Italiassa sijaitseva Toscana! Kauniin kukkulaseudun viinit hemmottelevat viinitilojen kävijöitä, jonka ohella pääsee usein kokemaan myös Italian taivaallista ruokakulttuuria. Toscanan auringon alla valmistuu muun muassa punainen chianti-viini, joka on yksi viinimaan tunnetuimmista klassikoista. Kyseistä viiniä kannattaakin matkustaa maistelemaan Toscanassa sijaitsevalle Chiantin alueelle, josta löytyy useita viinitiloja. Chianti ei ole toki ainoa laatuviini, jota Toscanassa tuotetaan, vaan myös muun muassa brunello di montalcino, vino nobile di montepulciano sekä vernaccia di san giminiano ovat hyvin tunnettuja. Ehkä otatkin viinimatkasi kunnianhimoiseksi tavoitteeksi maistella niitä kaikkia?

Tutustu Firenzeen

Firenze

Firenze

Matkakohde

Viiniviljelmien Mosel ja Reinin laaksot, Saksa

Saksan tunnetuimpien jokien Moselin ja Reinin laaksoista löytyy upeiden maisemien lisäksi upeita viinialueita. Reinin tunnetuin viinialue on Baden, jossa riittää pienien kylien koristamia maalaismaisemia. Reininlaaksoon sijoittuvat myös kauneudestaan kuuluisat Mittelreinin ja Rheingaun alueet. Reininlaakso kokonaisuudessaan on erinomaista Riesling-seutua. Riesling on tärkein rypälelaji myös Moselin alueelle, jossa viiniä on viljelty roomalaisajoista lähtien. Käymisen arvoinen Moselin viinitie kulkee Koblenzin kaupungista aina Ranskan rajalla sijaitsevaan Perliin. Sen voi kulkea esimerkiksi autolla, mutta toisaalta mikset hypääisi pyörän selkään ja nauttisi maisemista ulkoilmassa? Matkan varrelle sattuu niin liuskekivirinteitä, viinitiloja, linnoja kuin luostareitakin.

Loiren laakso, Ranska

Oletko valkoviinien ystävä? Jos vastasit kyllä, varma paikka päästä nauttimaan huikean hyvistä valkkareista on Loiren laakso Ranskassa kauniiden maisemien siivittämänä! Viininviljelysten lomassa matkaaja saa ihmetellä myös historian lehtien havinaa, sillä Loiren laaksomaisemia koristavat lukuisat, upeat linnat ja linnoitus. Alueen historia ulottuu roomalaisajalle asti viininviljelyn osalta. Loiren laakson tunnetuimpia viinejä ovat raikkaan hedelmäiset Chenin Blanc ja Sauvignon Blanc. Toki Ranskan pisimmän joen Loiren rantamilla tuotetaan lukuisia muitakin viinejä punaviinistä kuohuviiniin. Eikun matkaan ja nauttimaan viinitlijojen ja viinikellarien antimista!

Wachaun laakson viiniviljelmät, Itävalta

Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvaa Wachaun laaksoa somistavat niin viiniviljelmät kuin aprikoositarhatkin. Laaksoa onkin kehuttu yhdeksi mahtavimmista viinialueista maailmassa idyllisten maisemiensa vuoksi, jonne mahtuu viljelysten lisäksi myös historiallisia kyliä, linnoja ja kirkkoja. Tonavan rannalle sijoittuvalla 30 kilometrin kaistaleella viiniviljelmät kohoavat rinteille porrastetusti veden ääreltä. Pieneltä viinialueelta löytyy reilusti yli sata viinitarhaa, joiden pääviinejä ovat Riesling ja Grüner Veltliner -valkoviinit. Viininviljelyn juurien uskotaan ulottuvan aina roomalaisaikoihin asti.

Päiväretkelle Wienistä

Wien

Wien

Matkakohde

Burgundin alue, Ranska

Miten olisi lasillinen jos toinenkin punaista Pinot Noiria tai valkoista Chardonnayta? Burgundin alue on tuotteidensa mukaisesti kuuluisa sekä puna- että valkoviinien tuotannosta, joiden valmistukseen käytetään kahta eri rypälelajia. Keski-Ranskassa sijaitseva kukkulainen alue on kaunista maaseutua, jonka viinit kuuluvat maailman tunnetuimpien viinien joukkoon. Viinialue on jaettu pienempiin alueisiin, joita ovat Côte d’Or, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise ja Mâconnais Côte d’Or. Vaikka viininvalmistus voidaan jäljittää roomalaisaikoihin, katoliset munkit perustivat viinitarhat keskiajalla. He tekivät viiniä kirkon sekä Burgundin yläluokan käyttöön.

Piemonten viinitarhat, Italia

Piemonte on oikea Italian viinialueiden helmi komeine kukkuloineen, joilla alueen viinitarhat kukoistavat. Parhaimmillaan tarhat kohoavat useamman sadan metrin korkeuteen. Piemontessa tuotetaan erityisesti laadukkaita punaviinejä, mutta siellä on myös valkoviinien valmistusta. Tunnetuimmat punaviinit ovat Nebbiolo-rypäleestä valmistetut huippulaadukas Barolo ja elegantin hedelmäinen Barbaresco. Myös Astin kuohuvat viinit ovat kuuluisia ja nautinnollista juotavaa. Monipuolisuudestaan tunnetulla alueella kasvatetaan myös Dolcettoa, Cortesea ja Arneisia sekä muun muassa Chardonnayta ja Rieslingiä. Nyt siis varaamaan unohtumaton maistelumatka Piemonteen!

Päiväretkelle Milanosta

Milano

Milano

Matkakohde

Empordàn viinialue, Espanja

Matkaa Pohjois-Espanjaan Empordàn viinialueelle, joka on maan vanhin viinintuotantoalue! Jo antiikin kreikkalaiset aloittivat viininviljelyn alueella ennen roomalaisia, ja tapa on jatkunut näihin päiviin asti. Katalonian Empordàn viinien sanotaan kuplivan elämää. Alueella tuotetaan Grenache, Macabeo, Syrah ja Tempranillo-rypäleitä sekä muita paikallisia rypälelajikkeita. Viinialueella voit vierailla viinitiloilla, osallistua viinitilalla pidettyyn konserttiin tai nauttia piknikistä ihania viinejä siemaillen.

Tutustu Barcelonan matkoihin

Barcelona

Barcelona

Matkakohde

Tutustu viinialueisiin

Muut Makuja maailmalta -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa