Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Italialaisen keittiön maut sulavat suussa

Mielitkö makumatkalle Italiaan? Maistuuko aito italialainen pizza, pasta tai raikas mozzarellasalaatti vai haluatko kokeilla jotain muuta perinteisen italialaisen keittiön herkullisista klassikkoruuista? Myös makeanhimoon saa helpotusta, sillä aivan ihanat jälkiruuat odottavat sinua Italiassa, sinne saavuttuasi.

Mitä ovat italialaisen keittiön parhaat antimet?

Tietenkin aitoa ja oikeaa pizzaa, maistuvaa pastaa, kerrassaan herkullista risottoa ja raikasta mozzarellasalaattia, taivaalliselta maistuvia jälkiruokia tiramisua ja pannacottaa unohtamatta. Entä millä muulla yksi maailman kuuluisimmista ruokakulttuureista hemmottelee maahan saapunutta matkaajaa? Italialaisista menuista löytyy myös suussa sulavia alkupaloja sekä kala- ja liharuokia, joiden tuottamaa makuelämystä ei ole syytä vähätellä italialaisen keittiön tunnetuimpien mestariteosten rinnalla.

Antipasto - aitoja italialaisia alkupaloja

Millä muualla aloittaisitkaan illallisen pitkän kaavan mukaan kuin tilaamalla ravintolassa kokoelman aitoja italialaisia alkupaloja? Kokeile miltä maistuvat vaikkapa tomaatilla ja basilikalla päällystetyt bruschetta-leivät, maistuva prosciutto tai salami, leipä, oliivit, tuoreet ja säilötyt vihannekset, herkulliset juustot, mustekalarenkaat, anjovis sekä moni muu perinteinen alkupalaan kuuluva herkku. Antipasto juontaa juurensa keskiaikaiseen Italiaan, jossa alkupalojen tarkoitus oli herättää ruokahalu.

Pizza alla Napolitana

Perinteinen napolilainen pizza rakentuu tuoreista ja yksinkertaisista aineksista: tomaatista, mozzarellasta ja basilikasta. Maukkaalle pizzalle on ominaista, että siinä on enemmän tomaattikastiketta kuin juustoa. Napoli on pizzan synnyinkaupunki, jossa köyhät talonpojat alkoivat alkoivat 1700-luvun lopulla laittaa tomaattia ohutleipien päälle. Pizzasta tuli pian hyvin suosittu, ja monet Napolin kävijät löysivät tiensä kaupungin köyhimpiin kaupunginosiin maistamaan paikallista erikoisuutta. Vaikka pizzaa saa nykyään Italian joka kolkasta, moni sanoo että parhaimmat pizzat löytyvät edelleen Napolista!

Tutustu Napoliin

Napoli

Matkakohde

Tagliatelle al Ragú alla Bolognese

Ei ihan spagetti bolognesea suomalaiseen tapaan, vaan italialaisesta Bolognan kaupungista kotoisin olevaa tuoretta tagliatellepastaa lihaisan jauhelihakastikkeen kera! Bolognan versio on se aito ja oikea kotimaassamme ja muualla maailmassa tuunatun pasta-annoksen sijaan. Resepti juontaa juurensa ainakin vuoteen 1981, jolloin sen resepti tiettävästi esiintyi italialaisen Pellegrino Artusin kirjoittamassa keittokirjassa. Tagliatelle al ragú alla bolognesea voi maistella ympäri Italiaa, tosin eri paikkakunnilla saattaa olla siitä oma versionsa

Risotto ai Fungi on yksi Italian perinteisimmistä risotoista

Kermainen herkkusienirisotto on yksi Italian suosituimmista ja perinteisemmistä risotoista. Tuoreita tai kuivattuja herkkusieni sisältävä risotto koristellaan toisinaan viipaloiduilla tryffeleillä. Herkullinen herkkusienirisotto on yksi parhaista tavoista nauttia herkkusienistä valmistettua ruokaa. Risotto kehitettiin alun perin Pohjois-Italian Lombardiassa Milanon kaupungissa. Yksi aikaisimmista risottoresepteistä esiintyi kuninkaiden apulaispääkokkina toimineen Giovanni Vialardin luomassa Trattato di Cucina -kirjassa vuonna 1854, mutta tarina ei kerro kuka oli risoton alkuperäinen keksijä.

Tutustu Milanoon

Milano

Matkakohde

Insalata Caprese

Salaattipedillä lepää mehukkaita tomaatteja, tuoretta basilikaa ja täyteläistä mozzarellaa – vähän punaista, vihreää ja valkoista, aivan kuin Italian lipun väreissä. Ja mikä parasta, maku Caprin salaatissa on kerrassaan vastustamaton. Salaatti on nimensämukaisesti kotoisin Napolinlahden edustalla lepäävältä Caprin saarelta, jossa sen kerrotaan eräiden lähteiden mukaan syntyneen Ensimmäisen maailmansodan jälkeen isänmaallisen muurarin ajatuksesta. Historiankirjat jäljittävät Caprin salaatin 1920-luvulle, jolloin se oli osa Hotelli Quisisanan menua.

Gamberi alla Busaran resepti on kotoisin Venetsiasta

Suuria katkarapuja kirsikkatomaattikastikkeessa, ripaus valkosipulia, sipulia, chiliä ja yrttejä. Nam, näistä aineksista on tehty ihana perinteinen italialainen katkarapuruoka gamberi alla busara! Ei ole ihme, että merenelävien nauttiminen kuuluu italialaiseen ruokakulttuuriin, onhan maa lähes kokonaan meren ympäröimä. Kalaisan gamberi alla busaran resepti on peräisin Venetsiasta, ja se on erityisesti kesäajan ruokaa tuoreiden raaka-aineidensa ansiosta.

Tutustu Venetsiaan

Venetsia

Matkakohde

Bistecca alla Fiorentina - Toscanan paras ateria punaisen lihan ystäville

Tätä T-luupihviä kehutaan Toscanan parhaaksi ateriaksi, jolla matkaaja voi hemmotella itseään. Pihviin käytetty vasikanliha valmistetaan hehkuvan hiilloksen päällä, josta se saa väriä pintaansa, vaikka sisus jätetään mehukkaaksi, pehmeäksi ja punaiseksi. Bistecca alla fiorentina on nimensä mukaisesti kotoisin Firenzestä, joka on Toscanan maakunnan hallinnollinen keskus. Ensimmäiset maininnat pihvistä juontavat ajassa taaksepäin aina 1800-luvulle asti.

Tutustu Firenzeen

Firenze

Matkakohde

Polenta kuuluu italialaisen keittiön peruselementteihin

Italialaista polentaa kutsutaan köyhän miehen ateriaksi. Polenta valmistetaan keitetystä maissijauhoista, ja sitä tarjoillaan perunan, riisin tai pastan sijaan aterian lisukkeena. Ruoka on väriltään pirteän keltaista, ja se kuuluu italialaisen keittiön peruselementteihin. Polenta on peräisin Pohjois-Italiasta, jossa se oli suosittua köyhän talonpoikaisväestön keskuudessa, sillä se on ruokana yksinkertaista mutta täyttävää. Tosin tiedetään, että jo antiikin Roomassa sotilaat nauttivat polentan kaltaista ruokaa.

Tutustu Roomaan

Rooma

Matkakohde

Tiramisú

Mitä muuta maistaisitkaan matkallasi Italiaan kuin maailman kuuluisinta jälkiruokaa tiramisua! Yleellinen jälkiruoka on valmistettu muun muassa kekseistä ja mascarponejuustosta, ja siinä maistuvat niin kahvin kuin kaakaonkin vivahteet. Historiankirjat jäljittävät tiramisun 1800-luvun Trevisoon, ja sanotaan että jälkiruoan loi kaupungissa maksullisia palveluja tarjonnut, nokkela kurtisaani. Tiramisun tarkoitus oli virkistää asiakkaita ennen kuin he palasivat kotiin vaimojensa luokse.

Pannacotta on täydellinen lopetus aterialle

Ihanaa, kylmää ja kermaista! Näin voisi kuvailla syntisen hyvää pannacottaa, jonka tie vie jokaisen herkuttelua rakastavan Italiaan matkaavan sydämeen ja ennen kaikkea vatsaan. Pannacotta on valmistettu makeasta kermasta, joka on saostettu liivatteen avulla. Usein kokit höystävät jälkiruokaa muun muassa vaniljan tai kahvien mauilla. Pannacotta tuli nousi suureen suosioon 1960-luvulla, ja useimmat historioitsijat uskovat sen olevan kotoisin Piedmontin alueelta Pohjois-Italiasta. Pannacottan historiaa on vaikea jäljittää, sillä sitä ei useinkaan ole mainittu menneiden aikojen keittokirjoissa. On mahdollista, että jälkiruoka on ollut talonpoikaisväestön suosima tai se ei ole vain ollut historian varrella eläneiden ihmisten mieleen. Onneksi herkku on kuitenkin nyt suosiossa, jotta se löytää tiensä herkuttelevan matkailijan ruokalistalle!

Tutustu Sisilian rantakaupunki Taorminaan

Taormina

Matkakohde

Granita-juoman monet eri maut

Vedestä, sokerista ja hedelmistä valmistuu jäähileinen granita-juoma, joka viilentää mukavasti kuumana kesäpäivänä. Makuja on monenlaisia. Joillekin maistuu parhaiten kirpeä sitruuna, toisille taas mehukas appelsiini. Granita on perinteinen sisilialainen juoma, jota myydään lähes jokaisessa kadunkulmassa. Se on luultavasti saapunut Sisiliaan arabivalloittajien mukana 800-luvulla. Monet sisilialaiskaupungit ovat julistaneet olevansa granitan kotikaupunkeja, mutta Catanian kaupungissa se on vahvin. Sisiliassa sanotaan, että saarella ei ole kesää ilman raikastavien granitojen nauttimista pienessä kahvilassa tai rantabaarissa.

Tutustu Sisilian suurinpaan kaupunkiin Cataniaan

Catania

Matkakohde

Tutustu italialaiseen ruokakulttuuriin

Muut Makuja maailmalta -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa