Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Fikapaus – ruotsalainen kahvitauko

Ruotsinkielinen ilmaisu fikapaus tarkoittaa suomeksi käännettynä kahvitaukoa, mutta tapahtumalla on ruotsalaisessa kulttuurissa käännöstään suurempi merkitys. Fikapaus ei ole vain kupillinen kahvia, vaan sen tarkoitus on rentoutuminen ystävien tai kollegojen kesken kahvia juoden ja leivonnaista syöden.

Kahvittele kuin paikallinen

Fikapaus kuuluu vääjäämättömästi päivittäiseen ruotsalaiseen elämään. Se on yhtä ruotsalainen kuin kaikkien tuntema ABBA-yhtye tai huonekalujätti IKEA. Fikapaus onkin nykyään yksi ruotsalaisen kulttuurin rakastetuimmista ilmiöistä.

Kun menet töihin, pidätte fikapausin yhdessä työkavereidesi kesken. Kun opiskelet, pidät opiskelutovereidesi kanssa fikapausin. Kun tapaat ystäviäsi, pidätte yhdessä fikapausin. Kun näet sattumalta vanhan tuttusi kaupungilla, menette fikalle. Kun menet treffeille, tapaaminen voi tarkoittaa fikapausia treffikumppanin kanssa.

Fikapaus antaa ihmisille mahdollisuuden istua alas, hengähtää hetkeksi ja jutella toisilleen. Usein fikapausilla nautitaan perinteinen ruotsalainen kanelipulla tietenkin kahvin kera. Toki kanelipullan sijaan voi valita esimerkiksi voileivän tai jotain muuta itselle maistuvaa.

Ruotsalaista kahvitaukoa voisikin verrata brittiläiseen tapaan nauttia iltapäiväteetä. Fikapaus on kuitenkin brittiläistä tapaa yksinkertaisempi ja spontaanimpi. Lisäksi fikapaus koskettaa ruotsalaisia kaikissa ikäluokissa.

Kun olet lomamatkalla Ruotsissa, kuljeskele vaikkapa Tukholman kaduilla ja etsi mielekäs kahvila, jonne voit istahtaa matkaseurasi kanssa. Heittäytykää hetkeksi paikallisten rooliin ja fika kuin ruotsalaiset eli kahvitelkaa kuin ruotsalaiset!

Tutustu perinteiseen fikapausiin

Tutustu Tukholmaan

Tukholma

Tukholma

Matkakohde

Muut Makuja maailmalta -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa