Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Jalkapallomatkalle Eurooppaan

Euroopasta löytyy monta jalkapallohullua kansaa! Matkaat sitten Englantiin, Saksaan, Ranskaan, Espanjaan tai Italiaan, niin usein juuri jalkapallo on yksi seuratuimmista urheilulajeista. Lähde siis katsomaan paikallista liigapeliä, osallistu Mestarien liigan otteluun, jää odottamaan seuraavia Euroopan-mestaruuskilpailuja tai koe jalkapallomuseo!

Serie A

Miten olisi jalkapallomatka Italiaan? Jalkapallon ystävää houkuttaa varmasti lähteä katsomaan yhtä Italian korkeimman sarjatason Serie A:n peliä ja kannustaa suosikkijoukkuetta katsomosta! Sarjassa pelaa 20 joukkuetta, ja useimpien suurimpien kaupunkien jalkapallojoukkueet ovat mukana sarjassa. Roomassa pelaavat Roma ja Lazio, Napolissa kaupungin nimen kanssa identtinen Napoli, Venetsiassa Venezia, Firenzessä Fiorentina ja Milanosta löytyy Rooman tapaan kaksi Serie A:ssa pelaavaa joukkuetta, Internazionale ja AC Milan. Serie A:n kaikkien aikojen voitokkain joukkue on kuitenkin Juventus, joka on kotoisin Torinosta. Myös monilla pienemmillä kaupungeilla on omia joukkueita, joiden kisakatsomoista taiturimaisten potkujen seuraaminen onnistuu.

Tutustu Milanoon

Milano

Milano

Matkakohde

Englannin Valioliiga

Jalkapallo ja britit, siinä on yhdistelmä, jonka kaikki tuntevat. Jalkapalloa katsotaan livenä kisakatsomoissa ja televisioruuduilta englantilaisten olohuoneinakin tunnetuissa pubeissa. Päästäksesi parhaiten tunnelmaan, on jalkapallo-ottelu koettava kentän reunalla kisakatsomossa. Lontoon-matkalla voit esimerkiksi huumaantua kisatunnelmasta kotijoukkue Arsenalin pelissä. Vai kannustatko sittenkin kaupungin toista valioliigajoukkuetta Brenfordia tai nykyistä mestaria Chelseaa? Tai ehkä kannustushuutosi ovat tarkoitettuja Lontooseen saapuneelle vierasjoukkueelle? Pelit ja joukkueet eivät tietenkään rajoitu vain Lontooseen, ja esimerkiksi Manchester tai Brighton ovat loistavia kaupunkeja jalkapallon seuraamiseen. Huomioi, että Englannin Valioliigan loppuottelu pidetään kuuluisalla Wembleyn stadionilla, joka on Euroopan toiseksi suurin stadion. Finaalin seuraaminen tunnetulla stadionilla on ehdottomasti once in a lifetime -elämys!

Tutustu Lontooseen

Lontoo

Lontoo

Matkakohde

LaLiga

Seuraa jalkapalloa Espanjan auringon alla! Espanjan korkein jalkapallosarja on nimeltään LaLiga. Barcelonassa seuraat kaupungin oman FC Barcelona-joukkueen kamppailua, jonka kotikenttänä toimii Euroopan suurin jalkapallostadion Camp Nou. Pääkaupunki Madridissa vaikuttaa tunnettu Real Madrid -joukkue. Pääkaupungissa on myös toinen menestynyt joukkue Atlético Madrid, joka on tällä hetkellä sarjan hallitseva mestari. Viime vuosien mestaruudet ovatkin vaihtuneet usein juuri Barcelonan, Real Madridin ja Atlético Madridin välillä. Toki joukkueita löytyy Espanjan muistakin kaupungeista ja jopa Mallorcan saarella on oma joukkueensa, joka pelaa LaLigassa. Sarjan pelien kehutaan kuuluvan Euroopan kovatasoisimpiin, joten jalkapallofanin kannattaa ehdottomasti varata lippu katsomaan vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältäviä otteluita.

Tutustu Barcelonaan

Barcelona

Barcelona

Matkakohde

Bundesliga

Saksa on monien suurien Euroopan maiden tapaan jalkapallomaa! Bundesliga on jalkapallon pääsarja Saksassa, jonka hallitseva mestari on FC Bayern München. Joukkue on hallinnut mestaruutta jo lähes vuosikymmenen ajan, sillä Bundesliga-sarjan mestaruuksien katkeamaton voittoputki alkoi jo vuonna 2013. Sarjassa pelaa kaiken kaikkiaan 18 joukkuetta, ja sen sanotaan olevan Euroopan katsotuin jalkapallosarja. Sarjaan kuuluu lukuisia joukkueita muun muassa Berliinistä, Stuttgartista, Kölnistä ja Münchenistä. Saksa onkin jalkapallofanin oiva valinta lähteä kokemaan jalkapalloelämyksiä!

Tutustu Müncheniin

München

München

Matkakohde

Ligue 1

Koe jalkapallon huumaa Ranskassa! Ligue 1 on Ranskan parhaimpien jalkapallojoukkueiden sarja, jossa menestyksestä kamppailee vuosittain 20 joukkuetta. Sarjan kolme huonointa joukkuetta putoaa kauden lopuksi alempaan sarjaan. Monissa Ranskan suurissa kaupungeissa on omat joukkueensa. Pariisissa se on Paris Saint-Germain, Strasbourgissa taas RC Strasbourg, Marseillen joukkue kantaa nimeä Olympique de Marseille ja Lillessä pelaa Lille OSC. Viime vuosina Paris Saint-Germain on ollut joukkueista voitokkain, mutta tällä hetkellä mestaruutta hallitsee Lille OSC. Ranskan jalkapallokulttuuria kuvaillaan rauhalliseksi, joten peleissä ei usein nähdä mellakointia.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Mestarien liiga

Lähde seuraamaan mikä eurooppalainen huippujoukkue voittaa Mestarien liigan! Joka vuosi saamme jännityksellä seurata, kun eurooppalaisten joukkueiden parhaimmisto kisaa Mestarien liigan kärkisijasta keskenään. Liigassa pelaa 32 joukkuetta, joiden pelit alkavat syksyllä ja kestävät aina kevääseen asti. Chelsea FC on liigan hallitseva mestari, mutta jo ensi keväänä se saattaa olla joku muu joukkue. Ehkä eniten mestaruuksia hamunnut joukkue Real Madrid ottaa jälleen finaalivoiton itselleen tai saamme nähdä todellisen yllättäjän. Tätä kokemusta ei todellisen jalkapallonystävän kannata jättää välistä!

Saksan jalkapallomuseo

Euroopasta eivät jalkapallomuseot lopu! Saksan Dortmundissa toimii maan kansallinen jalkapallomuseo, joka mainostaa olevansa paljon enemmän kuin museo. Museo kertoo olevansa kulttuurinen paikka jalkapallon menneisyydelle, nykyisyydelle ja tulevaisuudelle. Museo on eläväinen, vuorovaikutteinen ja aktiivinen. Museo motto onkin: “yksi pallo – 1 000 tarinaa”. Saksan jalkapallomuseossa voi tutustua maan pääsarjan Bundesligaan, kerhojalkapalloon ja Saksan maajoukkueeseen. Museon kohokohta on jalkapalloilijoiden Hall of Fame.

FIFA-jalkapallomuseo

Jalkapallomuseo voi olla yhtä suuri elämys lajin fanille kuin kiihkeänä käytävän pelin seuraaminen! Sveitsin Zürichissä toimii FIFA-jalkapallomuseo, jonka kokoelmista löytyy merkittävää esineistöä, dokumentteja ja valokuvia kansainvälisestä jalkapallosta ja sitä hallitsevasta organisaatiosta. Esineistö käsittää yli 1 000 näyttelyesinettä, 4 000 kirjaa ja tekstiä sekä 1 400 valokuvaa. Niihin lukeutuu muun muassa saksalaisen jalkapallotuomarin merkinnät vuoden 1966 World Cupista, naisten World Cupin pokaali ja vanhoja valokuvia 1800-luvun lopulta. Museo pyrkii esittämään, kuinka jalkapallo on kasvanut vaatimattomasta lajista osaksi maailmankulttuuria.

Manchesterin kansallinen jalkapallomuseo

Maailman suurin ja ainakin museon itsensä mukaan myös parhain jalkapallomuseo löytyy Manchesterista! Museo valottaa jalkapallon historiaa lajiin liittyvän esinekokoelman välityksellä. Kokoelman kohokohtia ovat kaikkien aikojen parhaana pelaajana pidetyn Pelén mitali vuoden 1962 World Cupista ja hänen passinsa vuodelta 1960. Muita mielenkiintoisia jalkapalloaarteita ovat George Bestiin liittyvä laaja esineistö, joihin lukeutuu muun muassa palkintoja, pelipaitoja, kenkiä ja kirjeitä. Matkaa siis Manchesteriin ja lähde tutustumaan museon ihmeisiin sekä kuulemaan uskomattomia tarinoita jalkapallosta!

Muut Tapahtumia ja elämyksiä -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa