Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Euroopan kuuluisimmat taideteokset esillä museoissa

Eurooppa on taiteen mekka, jonka museot suorastaan pursuavat taidehistorian kannalta merkittäviä teoksia! Oletko jo nähnyt Mona Lisan, Daavid-patsaan tai Tyttö ja helmikorvakoru -maalauksen? Jos vastasit kieltävästi, olisiko nyt aika lähteä niitä katsomaan?

Maailman kuuluisin maalaus Mona Lisa on Louvren ehdoton vetonaula

Kukapa ei olisi kuullut maailman kuuluisimmasta maalauksesta Mona Lisasta, joka on yksi pariisilaisen taidemuseo Louvren vetonauloista. Leonardo da Vincin mestariteoksen pienuus yllättää, sen koko ei vastaa sitä suuruutta, joka maalauksella on taiteen historiassa. Jos olet vierailemassa Pariisissa, älä unohda käydä katsomassa salaperäisesti hymyilevää Mona Lisaa. Vierailu jättimäisessä Louvressa vie aikaa, mutta älä lähde näkemättä kuuluisaa maalausta. Valmistaudu kuitenkin jonottamaan, sillä taideteos kiinnostaa varmasti lähes kaikkia muita museokävijöitä. Aina museot ei anna lupaa niiden maalausten kuvaamiseen, mutta Mona Lisa on suojattu luodinkestävällä lasivitriinillä ja sitä saa myös kuvata.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Matkakohde

Venuksen syntymä viittaa antiikin maailman myyttiin

Renessanssikaupunki Firenze kerrassaan pursuaa taidetta ja onkin koti monelle taiteen suurelle mestariteokselle. Yksi niistä on Sandro Botticellin maalaama Venuksen syntymä, joka komeilee Uffizin Galleriassa sen päävetonaulana. Maalaus viittaa antiikin maailman myyttiin, jonka mukaan rakkauden jumalatar Venus syntyi meren vaahdosta. Maalauksessa Botticellin luoma Venus seisookin simpukankuorella samalla kun tuulen jumalat puhaltavat häntä Kyproksen saaren rantaa kohti. Oletetaan, että teos tilattii Firenzeä hallinneen Medicin suvun toimesta. Varaudu jälleen väenpaljouteen, sillä Venuksen syntymä vetää ihmisiä puoleensa!

Tutustu Firenzeen

Firenze

Matkakohde

Aatamin luominen on Raamattu-aiheinen mestariteos

Sikstuksen kappelin holvista löytyy sarja Michelangelon töitä, joista Aatamin luominen on kaikista kuuluisin. Fresco kuvastaa Raamatun tarinaa maailman ensimmäisen ihmisen, Aatamin, synnystä. Frescoa dominoi kaksi henkilöä, sekä Aatami ja että Jumala, joka on kuvattu harmaahapsisena, lihaksikkaana vanhana miehenä. Teoksessa Jumala antaa Aatamille elämän. Kuvaus frescon kahden päähahmon käsien läheisyydestä on koko maalauksen jännite, joka onkin sijoitettu aivan frescon sommittelun keskelle. Koska Aatamin ja Jumalan sormet osoittavat toisiaan eivätkä suoranaisesti kosketa toisiaan, voidaan tulkita että etäisyys sormien välissä kuvastaa, etteivät he ole samantasoisia.

Tutustu Roomaan

Rooma

Matkakohde

Vehnäpelto ja variksia kuvaa taiteilijan sisäisen maailman surua

Vehnäpelto ja variksia -teoksen sanotaan olleen yksi Vincent Van Goghin viimeisimpiä töitä ennen kuin hän teki itsemurhan. Teoksen on uskottu olevan hänen viimeisensä, mutta teoksen esille panija, Van Gogh -museo Amsterdamissa kertoo että hän maalasi useita maalauksia Vehnäpelto ja variksia -teoksen jälkeen. Teos kuvastaa surullisuutta ja yksinäisyyttä, ja on myös sommittelultaan ja siveltimen käytöltään rajummin maalattu kuin monet taiteilijan muista teoksista. Ekspressionistisessa maalauksessa on levoton tunnelma, sillä siinä sää on ilmeisen tuulinen aivan kuin myrsky olisi juuri puhkeamassa ja varikset leijuvat ilmassa.

Tutustu Amsterdamiin

Amsterdam

Matkakohde

Daavid-patsas viittaa taisteluun Goljat-jättiläisen kanssa

Michelangelon suuri ja eläväinen marmoriveistos Daavid kuuluu innokkaan taiteen ihailijan käyntilistalle tunnelmallisessa Firenzessä. Veistos esittää tunnettua Raamatun Vanhan Testamentin kohtausta, jossa Daavid valmistautuu surmaamaan jättiläismäisen Goljatin. Marmiveistos on esillä Accademia di belle arti di Firenzen galleriassa. Myös patsaan jäljennöstä voi käydä katsomassa samalla paikalla, jossa alkuperäinen aikoinaan seisoi, nimittäin Palazzo Vecchion ulkopuolella.

Tutustu Firenzeen

Firenze

Matkakohde

Impressio, auringonnousu kuvaa utuista maisemaa Le Havressa

Impressio, auringonnousu -teos on Monetin maineikkaimpia töitä, jonka hän maalasi eräänä aamuna yövyttyään vaimonsa kanssa hotellissa Le Havren kaupungissa Ranskan rannikolla. Utuinen maalaus kuvaa Le Havren teollisuussatamaa auringon noustessa. Impressio, auringonnousu -teos antoi nimen impressionismin taidesuuntaukselle. Teos on esillä Musée Marmottan Monetissa Pariisissa, josta löytyy taiteilijan teosten laajin kokoelma.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Matkakohde

Vitruviuksen mies on yhdistelmä taidetta ja tiedettä

Leonardo da Vincin on taiteillut itsensä historiankirjoihin useilla tuotoksillaan. Hänen kuuluisa piirroksensa Vitruviuksen mies on tutkielma ihmisen vartalon mittasuhteista. Se kuvastaa miestä kahdessa eri asennossa, jossa raajat ja kädet ovat erillään neliön ja ympyrän sisällä. Piirrosta pidetään tieteen ja taiteen yhdistelmänä. Sen tarkoitus on myös yhdistää ihminen luontoon. Tekstiä da Vinci on lainannut arkkitehti Vitruviukselta, ja siinä kuvaillaan ihmisen mittasuhteita. Piirros on Gallerie dell’Accademiassa Venetsiassa, mutta ei ole jatkuvasti esillä näyttelyssä.

Tutustu Venetsiaan

Venetsia

Matkakohde

Huuto-maalaus kätkee taiteilijan jättämän salaisen viestin

Eksistentialisti Edvard Munchin kuuluisin maalaus Huuto kuvaa modernin ihmisen kokemaa olemassaolon kriisiä ja pelkoa elämää kohtaan. Taustalla voi nähdä verenpunaisen taivaan ja Oslon vuonot veneineen. Taiteilija kehitti pakkomielteen maalauksesta ja teki Huudosta kolme eri versiota yli 20 vuoden aikana. Teokseen voi tutustua Munch-museossa Oslossa, jolloin kannattaa etsiä maalauksen vasemman käden yläkulmasta taiteilijan jättämää salaista viestiä. Vapaa suomennos viestistä kuuluu seuraavasti: “tämän on voinut maalata vain mielipuoli”.

Tutustu Osloon

Oslo

Matkakohde

Tyttö ja helmikorvakoru -teosta on verrattu Mona Lisaan

Hollantilaisen Johannes Vermeerin maalausta Tyttö ja helmikorvakoru on joskus verrattu Mona Lisaan, sillä sen asetelma muistuttaa katsojaa maailman kuuluisimmasta maalauksesta. Tyttö ja helmikorvakoru tunnetaan myös nimellä Turbaanipäinen tyttö. Maalauksessa nainen poseeraa eksoottisessa asussa päässään turbaani. Vasemmassa korvassa kimaltelee helmikorvakoru. Vermeeriä pidetään valon käytön mestarina, ja maalauksessa näkyy kasvojen pehmeys ja valonpilkahdukset hänen huulillaan. Teos on esillä Mauritshuisin taidemuseossa Haagissa, josta löytyy myös monia muita Vermeerin töitä.

Guernica nosti tietoisuutta Espanjan sisällissodasta

Espanjalaistaiteilija Picasso on taidemaailman kapinallinen, joka uskalsi rikkoa perinteisten taidekoulujen sääntöjä. Hänen teoksistaan juuri Madridin Museo Reina Sofiassa komeilevaa Guernicaa pidetään taiteilijan huippusaavutuksena. Kubismia edustava teos kuvastaa väkivallan kokemusta ja syntyi reaktiona Guernican pommituksiin Espanjan sisällissodassa. Pommitukset tapahtuivat vuonna 1937 natsien ja fasitien toimesta, mutta olivat espanjalaisten nationalistien tilaamia. Picasso alkoi maalata Guernicaa Pariissa vain muutamia päiviä sen jälkeen, kun pommitukset alkoivat. Hän oli pitkälti lehtitietojen varassa, mikä saattaa selittää sen että teoskin on väreiltään mustavalkoinen. Se saavuttikin pian kuuluisuuden ja nostatti tietoisuutta Francon hallinnosta ja sisällissodasta Espanjassa. Kun Picasso asui natsien hallitsemassa Pariisissa toisen maailmansodan aikaan, sai saksalaisupseeri käsiinsä Guernicaa esittävän valokuvan ja kysyi taiteilijalta: “Teitkö sinä tämän?” saaden Picasson vastaamaan: “En, te teitte sen.”

Tutustu Madridiin

Madrid

Matkakohde

Onko Viimeiseen ehtoolliseen maalattu apostoli Johannes vai Maria Magdalena?

Renessanssinero Leonardo da Vincin seinämalaus Viimeinen ehtoollinen komeilee Santa Maria delle Grazie -kirkossa Milanossa. Teos kuvastaa Raamatun tarinaa, jossa Jeesus viettää pääsiäisateriaa opetuslapsiensa keskuudessa ja ilmoittaa yhden heistä pettävän hänet pian. Jeesuksen vasemmanpuoleisen henkilön identiteetti on herättänyt keskustelua siitä, onko kuvassa apostoli Johannes vai Maria Madgaleena. Jos haluat muodostaa asiasta oman mielipiteesi, niin suosittelemme lämpimästi vierailua Santa Maria delle Grazieen, jotta voit tehdä johtopäätöksen alkuperäisen maalauksen äärellä.

Tutustu Milanoon

Milano

Matkakohde

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa