Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Ihastuttavat pyöräilykaupungit Euroopassa

Moni Euroopan kaupunki on viime vuosina panostanut voimakkaasti pyöräilyyn. Kaupungeista löytyy paitsi pyöräteitä ja -kaistoja, myös monia mahdollisuuksia pysäköidä pyörät turvallisesti. Polkupyörä on loistava tapa tutkia kaupunkia vauhdikkaasti, mutta samalla paikalliseen elämään sukeltaen.

Kööpenhaminassa pyörä on parhain menopeli

Kun puhutaan Euroopan pyöräilykaupungeista, monelle tulee Kööpenhamina ensimmäisenä mieleen. Kaupunki onkin profiloitunut pyöräilyn vaalijana. Pyöräilijöitä on huomioitu keskustan liikenteessä kattavasti, niin omilla liikennevaloilla kuin risteyspysähdyksen nojaustangoilla, jolloin pyörän selästä ei tarvitse edes laskeutua. Pyöräilyyn panostaminen on kannattanut, sillä pyöräilykulttuuri on juurtunut syvälle kaupunkilaisiin ja se koetaan luontevaksi osaksi arkea. Pyöräilijöille löytyy omia pyöräteitä ja pyöräkaistoja. Mikäli reitti kulkee jalankulkuväylän yli, tulee pyörää taluttaa välillä. Näin toimii myös jokainen kaupungissa asusteleva pyöräilijä. Jalankulkijoilla tai autoilla ei myöskään ole asiaa pyöräkaistoille. Pyöräilijöitä on Kööpenhaminassa paljon ja vauhti pyöräillessä on usein kova. Turistille pyöräileminen vaatii siis aluksi keskittymistä ja varsinkin pikkuväen kanssa kannattaa miettiä onko pyörä paras vaihtoehto kaupungin keskustaan.

Tutustu Kööpenhaminaan

Kööpenhamina

Kööpenhamina

Matkakohde

Valloita Oslo pyöräillen

Oslo on suhteellisen pieni kaupunki, joten sen saaret ja nähtävyydet on helppo kiertää pyörän selässä istuen. Jos pohkeet kestävät, voit vaikka tehdä pyöräretken Holmenkollenille ihailemaan maisemia. Lohdutuksen sana – takaisinpäin on helpompi matka. Oslossa on useita pyöräretkien järjestäjiä, jolloin voit hypätä pyöränselkään ja ajella nähtävyyksille oppaan johdolla. Pyörävuokrauspaikkoja on myös monia ja useat hotellit myös lainaavat asiakkailleen polkupyöriä. Norja on Suomen hintatasoon nähden kallis maa, joten pyörävuokrauskin on kotimaata arvokkaampaa, mutta voittaa taksimatkan hinnan mennen tullen. Oslossa on myös kaupunkipyörien verkosto. Pyörän voi ottaa käyttöön max kolmeksi tunniksi kerrallaan. Pyörä kannattaa aina kaupungissa lukita hyvin. Usein näet oslolaisia kaupoissa pyörä mukanaan sillä pyörävarkauksia kaupungissa tapahtuu jonkun verran. Vuokrapyörissä on usein vakuutus varkauden varalle. Pohjolan kaupunkina Oslossa ei pyöräillä ympäri vuoden, vaan pyöräily on mahdollista huhtikuusta lokakuulle.

Tutustu Osloon

Oslo

Oslo

Matkakohde

Amsterdam, maailman pyöräilypääkaupunki

Amsterdamissa autoilijat ovat tottuneet huomioimaan pyöräliikennettä, esittäytyyhän kaupunki maailman pyöräilypääkaupunkina. Pyöriä liikkuukin paljon, mutta liikenne on selkää ja johdonmukaista. Rohkeasti mukaan pyörävilinään. Pyörävuokrausfirmoja on keskustassa paljon ja pyörän voi vuokrata noin 15 € päivähinnalla. Amsterdamin keskustassa on pyöräteitä ja kaistoja, mutta niiden käyttö ei ole pakollista. Sääntö on että pyöräilijät saavat ajaa kaikilla kaduilla joiden nopeus on alle 30 km/h eli käytännössä lähes koko keskustassa. Jalankulkuteille pyöräilijöillä ei ole asiaa. Amsterdamista on helppo tehdä pyöräretkiä myös kaupungin ulkopuolelle. Alankomaat on hyvin tasainen, joten valtavia mäkiä ei pyörällä ole kavuttavaksi.

Tutustu Amsterdamiin

Amsterdam

Amsterdam

Matkakohde

Katu-uskottavasti kaupunkipyörällä Berliinissä

Berliinissä on hyvin tilaa pyöräillä. Kaistojen viereen on tehty leveitä pyöräteitä ja jätetty hyvin tilaa pyörille kulkea. Autoilijat ovat myös tottuneet huomioimaan Berliinissä suhailevia pyöräilijöitä. Suomalaiselle pyöräilyä Berliinissä helpottaa se, että liikennesäännöt meillä ja siellä ovat suurinpiirtein samat. Berliinissä on paljon niin sähköpotkupyöriä kuin kaupunkipyöriäkin. Deezerin Nextbiket ja Lidl-Bike pyörät lienevät katukuvan tutuimmat kaupunkipyörät, sähköpyöristä löytyy punaisia Uber pyöriä. Kaupunkipyörän saa vuokrattua tarvittaessa myös koko päiväksi, sen kustannukseksi tulee noin 15 €. Kaupunkipyörän käyttöä varten tulee ladata kännykkään app ja rekisteröityä käyttäjäksi. Pienellä lisämaksulla pyörän saa viedä myös metroihin, paikallisjuniin ja ratikoihin. Pyöräilijöille on varattu kulkuvälineissä omat vaununsa.

Tutustu Berliiniin

Berliini

Berliini

Matkakohde

Wienissä kaupunkipyörä on edullinen

Leudon ilmaston vuoksi Wienissä voit pyöräillä ympäri vuoden. Kaupungin keskustassa on paljon pyöräteitä. Lisäksi kaupungissa on useita autoilta rauhoitettuja alueita, jonne pyöräilijät ja kävelijät ovat tervetulleita. Näppärä tapa kiertää Wieniä on kaupunkipyörä. Kaupunkipyörien käyttö vaatii tavallisesti apin.  Kaupunkipyörille on yli 50 asemaa ympäri Wieniä.

Tutustu Wieniin

Wien

Wien

Matkakohde

Ljublajan monipuolisuus avautuu pyöräillen

Ljubljana on niin kompakti paketti, että sen koluaa läpi mainiosti myös kävellen. Pyörällä pääsee kuitenkin retkille myös ympäröivään maaseutuun ja kukkuloille. Keskustasta löytyy pyöräkaistoja. Monien risteyksien pyöräilijäturvallisuutta on lisäksi parannetty ”pyöräboxeilla” joissa pyöräilijät pääsevät auton etupuolelle valoissa. Ljubljanassa on oma pyörävuokraussysteemi BicikeLJ. Voit vuokrata pyörän kaupungin monista itse-vuokraus terminaaleista. Jos pyörän palauttaa johonkin terminaaliin tunnin sisällä, on pyörän vuokraaminen ilmaista. Uuden pyörän voi ottaa 5 minuutin päästä edellisen jättämisestä. Käyttääksesi vuokraussysteemiä sinun tulee rekisteröityä sen käyttäjäksi ja maksaa 1 € rekisteröityismaksu. Mikäli aiot päiväretkelle pyörällä, on parasta vuokrata pyörä yhdeltä monista pyörävuokrafirmoista. Sekin on varsin edullista, sillä päivävuokrat pyörille ovat noin 5-7 € paikkeilla.

Tutustu Ljubljanaan

Ljubljana

Ljubljana

Matkakohde

Turvallista pyöräilyä Münchenin kaduilla

Münchenissa pyöräily onnistuu ympäri vuoden. Paras aika pyöräilyyn on kuitenkin maaliskuun alusta marraskuulle. Pyörällä hurautat keskustasta nopeasti monelle kiinnostavalle kohteelle, kuten vaikkapa Olympiapuiston muistomerkeille. München on nimetty Saksan pyöräilypääkaupungiksi. Kaupungista löytyy yli 200 kilometriä pyöräteitä, jotka saksalaiseen tapaan on tehty säntillisesti ja turvallisesti. Keskustasta löytyy monia pyöräparkkeja. Tarkkaile kuitenkin kylttiä Fahrräder abstellen verboten!, sillä sen kohdalle ei pyörää saa parkkeerata. Työmatkaliikenteen aikaan pyöriä ei voi kuljettaa metrolla, mutta muissa päivän ajankohdissa voit ottaa pyörän mukaan pienellä lisämaksulla. Busseihin tai ratikoihin niitä ei huolita. Noin 15 € päivävuokralla saat pyörän kaupungin monista pyörävuokrausfirmoista. Toisin kuin monissa muissa Euroopan kaupungeissa, Münchenin vuokraamoista saat helposti vuokrattua myös kypärän.

Tutustu Müncheniin

München

München

Matkakohde

Pariisin pyöräilyromantiikkaa Seinen varrella

Pyöräilyn suosio Pariisissa on kasvanut valtavasti. Samalla myös kaupunki on tehnyt isoja parannuksia pyöräilijöiden turvallisuuteen. Pariisin kaupunkipyörien verkosto on nimeltään Vélib. Kaupunkipyörien asemia on Pariisissa noin 300 metrin välein ja pyöriä yli 18 000. Vuokraus maksetaan pankkikortilla vuokrausasemilla ja sen hinta on noin 5 € päivältä. Tällä rahalla pyörällä saa ajaa puolituntia, jonka jälkeen on pidettävä 10 minuutin tauko ja vaihdettava uuteen pyörään. Vuokrauksesta tulee maksaa 150 € pantti, joka palautetaan vuokrauksen jälkeen.  Kaupunkipyöriä käytetään paljon, joten niiden kunto saattaa vaihdella. Pariisissa on myös paljon pyörävuokrausfirmoja, joista voit vuokrata pyörän pidempää retkikäyttöä varten. Jos etsit mukavia pyöräreittejä, lähde vaikkapa Seinen rantapromenadeille. Ne on autoilijoilta suljettu, mutta pyöräilijät ovat tervetulleita. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Pariisissa on paljon liikennettä joten keskustan kaduille ei noviisin kannata lähteä suhailemaan. Sen sijaan suuret puistot sopivat hyvin pyörälenkin kohteiksi.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Kierrä Sevillan nähtävyydet pyörällä

Sevillassa on yli 120 kilometriä pyöräteitä. Pyöräilyn turvallisuuteen on kiinnitetty paljon huomiota ja siksi pyöräilijöitä onkin kaupungissa paljon. Sevillan kaupunkipyöräverkosto on nimeltään SECici ja sen verkosto on laaja ympäri kaupunkia. Toisin kuin monien kaupunkien kaupunkipyörillä, Sevillan kaupunkipyörät eivät ole ilmaisia. Käytöstä maksetaan rekisteröimismaksu ja vuokra toiselta tunnilta alkaen. Rekisteröityminen edellyttää myös pantin asettamista, jonka toki saa takaisin vuokra-ajan umpeuduttua. Tästä johtuen pyörän vuokraaminen vuokrafirmoista on varsin suosittu tapa turisteille. Pyörävuokrauspisteitä on paljon, joten vuokraus on myös helppoa. T0inen helppo tapa on osallistua pyöräretkelle paikallisen oppaan kanssa. Tällöin nähdyksi ja kuulluksi tulevat alueen monet nähtävyydet, näppärästi pyörän selässä polkien.

Tutustu Sevillaan

Sevilla

Sevilla

Matkakohde

Monessa Euroopan maassa pyöräilykypärä ei ole pakollinen turvaväline ja sitä saattaa olla vaikea saada vuokrattua kohdekaupungista.

Katso videoita Euroopan pyöräilykaupungeista

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 15 kokoelmaa
Kaikki 15 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa