Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Kiehtovat vanhat kaupungit

Eurooppa on täynnä toinen toistaan upeampia vanhoja kaupunkeja. Monivaiheinen historia, värikäs kulttuuri, erilaiset rakennustyylit ja aikakaudet näkyvät juuri vanhoissa kaupungeissa kiehtovalla ja mielenkiintoisella tavalla. Parhainta vanhaa kaupunkia on tietysti mahdoton valita, mutta tässä muutamia ehdottomasti suositeltavia vierailukohteita!

Tukholma, sympaattisen keskiaikainen Gamla Stan

Monelle suomalaiselle risteilijälle tuttu Tukholman Vanhakaupunki, eli Gamla Stan on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Tukholman kaupunki perustettiin vuonna 1252 ja se oli yksi aikansa suurimmista. Gamla Stan on tuttu idyllisistä mukulakivikaduistaan, kapeista kujistaan sekä värikkäistä rakennuksistaan. Vanhassakaupungissa sijaitsee myös keskiaikainen Suurkirkko ja Kuninkaanlinna. Vanhankaupungin keskus on Stortorget-aukio. Nykypäivän kujat ovat täynnä erilaisia ravintoloita, kahviloita, pieniä putiikkeja, museoita ja muuta nähtävää. Käy vaikkapa kurkkaamassa kaupunkin kapeinta, Mårten Trotzigs gränd-kujaa, jonka leveys on vain 90cm! Historiasta kiinnostuneen kannattaa suunnata Kuninkaalinnan museoihin jossa näytillä esimerkiksi kruununkalleuksia ja asevarasto.

Tutustu Tukholmaan

Tukholma

Tukholma

Matkakohde

Krakova, Unescon maailmanperintökohde Stare Miasto

Krakova on yksi Puolan suurimmista kaupungeista ja sijaitsee maan eteläosassa. Vanhankaupungintori (Stare Miasto) on niin ikään yksi suurimpia keskajalta säilyneitä kaupungintoreja. Se kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin ja on Krakovan kaupungin sykkivä sydän. Muinoin aatelisten asuttaman toriympäristön liepeillä sijaitsevat myös monet Krakovan tunnetuimmat maamerkit, kuten Mariankirkko. Kirkon korkeimman tornin ikkunasta soi tasatunnein trumpetin kajauttama merkkisoitto. Mariankirkon lisäksi toria hallitsee renesanssiajan upea kauppapaikka, Verkahalli. Hallin kauppiasperinne on jatkunut jo vuosisatoja ja entisaikojen mausteiden, silkin ja itämaisten tuotteiden tilalla on nykypäivänä muun muassa paikallisten artisaanien tuotteita. Hallin alakerrassa toimii taidemuseo Sukiennice, joka esittelee Puolan 1800-luvun taidetta.

Vanhankaupungin alue on laaja ja koostuu monesta erilaisesta osasta. Vanhaakaupunkia halkoo  ns. Kuninkaallinen reitti, joka kulkee Floriańska kadulta vanhankaupunginaukiolle (Rynek Główny) ja siitä Grodzka-kadulle. Nämä ovatkin alueen merkittävimmät paikat. Vanhaakaupunkia ympäröi vehreä puistovyöhyke, joka on rakennettu 1800-luvulla puretun muurin paikalle. Yksi erityisesti matkailijoita kiehtova alue on ehdottomasti juutalaiskortteli Kazimerz. Kazimerz on säilynyt pitkälti 1900-luvun alkupuolen asussaan, mutta myös keskiajan rakennuksia yhä löytyy. Kazimerz on eksoottiinen sekoitus rosoja ja nykyajan trendikkyyttä. Pieniä kivoja baareja ja kahviloita löytyy kaikkialta.

Tutustu Krakovaan

Krakova

Krakova

Matkakohde

Riika, Baltian helmi Vecrīga

Latvian pääkaupunki Riika perustettiin vuonna 1201. Vaiheikkaan historiansa aikana se on ollut osana erilaisissa liittoutumissa ja valtioissa. 1600–1700-luvuilla se oli osa Ruotsia ja vuosina 1721–1917 osa Venäjää. Erilaiset ajanjaksot ovat jättäneet kaupunkiin omat leimansa.

Nykypäivän Vanhakaupunki ilahduttaa matkailijaa aina, olipa kyseessä ensimmäinen tai kymmenes vierailukerta. Idylliset kadut ja kujat sekä lukuista kahvilat ja putiikit hemmottelevat vierailijaa. Keskiaikainen tunnelma on läsnä sopivan modernilla ripauksella. Kävelyretki Vanhassakaupungissa on unohtumaton elämys. Arkkitehtuuri koostuu monesta eri tyylisuunnasta ja ajanjaksosta koreilevasta barokista ylvääseen goottilaistyyliin. Vanhakaupunki pitää sisällään useimmat Riikan kuuluisimmat nähtävyydet, kuten Mustapäiden talon, Riian vanhimmat talot, Kolme veljestä, Miehitysmuseon, Pietarin kirkon sekä Tuomiokirkon. Lisäksi alueelta löydät Riian linnan sekä Ruutitornin. Yksi tunnistettavimmista monumenteista on 42m korkea Vapauden muistomerkki, joka pystytettiin vuonna 1935 Latvian vapaussodassa kaatuneiden muistoksi. Muistomerkki kuvaa vapaudenjumalatar Mildaa, joka kannattelee yllään kolmea kullattua tähteä, jotka edustavat kolmea Latvian aluetta.

Vanhakaupungin jugendtalot hivelevät silmää ja niitä löytyykin kaupungista noin 800:n yksilöllisen rakennuksen verran! Yksi kauneimmista on Tuomiokirkon kupeessa sijaitseva Miss Art Noveau, joka on kertaallen voittanut jugentalojen ”missikisan”. Toinen maineikas jugendtalo on Kissatalo. Talon katolla keikkuu häntäänsä nostava kissapatsas,. Tarinan mukaan talon rakennuttaja laittoi kissan katolle näyttämään takamustaan naapurissa olevalle Kiltatalolle, jonka jäseneksi häntä ei oltu huolittu.

Tutustu Riikaan

Riika

Riika

Matkakohde

Tallinna, tuttu ja tunnelmallinen Vanalinn

Moni ei tule ajatelleeksi, mutta hyvin lähellä Suomea on kaupunki joka on monissa matkailulehdissä äänestetty maailman kauneimpien joukkoon. Hurmaava Tallinnan vanhakaupunki on pieni, tunnelmallinen ja kaunis. Sitä tullaan ihailemaan myös Keski-Euroopan kaupungeista. Tallinnan vanha keskusta on yksi maailman parhaiten säilyneistä vanhoista hansakaupungeista.

Tutustu Tallinnaan

Tallinna

Tallinna

Matkakohde

Edinburgh, inspiroiva Auld Toun

Skotlannin Edinburgh on toiminut pääkaupunkina vuodesta 1437 alkaen. Sen uusi sekä vanha kaupunki liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1995. Edinburg sijaitsee Skotlannin itärannikolla, Forthin vuonon rannalla. Vanha kaupunki on muodostunut Edinburghin linnan ympäristöön. Linna onkin yhä kaupungin suosituin nähtävyys. Keskiaikainen asemakaava on säilynyt kaupungissa ja sen myötä myös useita 1500-luvun rakennuksia. Vanhassa kaupungissa on useita suuria aukioita joiden laitamilla on kuuluisia paikkoja kuten Saint Gilesin katedraali, oikeustalo ja Skotlannin kuninkaallinen museo. Vanhakaupunki on rakennettu melko pienelle alueelle, joten paikalle alkoi rakentua korkeita (jopa 11-kerroksisia) taloja jo 1500-luvulta alkaen. Myöhemmin taloihin tehtiin myös maanalaisia kerroksia, joissa eli varsinkin irlantilaisia maahanmuuttajia.

Vanhaakaupunkia halkoo The Royal Mile -katu, joka kulkee linnoituksen sekä Holyrood-puiston välillä. Kadun varrella ja sen läheisyydessä on suurin osa kaupungin nähtävyyksistä, kuten museoita, kirkkoja, kaupungin vanhin asuinrakennus, viskistä kertova keskus sekä runsain mitoin putiikkeja jotka myyvät mm. viskiä, lampaanvillatuotteita ja muita matkamuistoja. Pääkadulta poikkeavat pikkukujat ovat myös koluamisen arvoisia sillä niistä löytää hyviä pubeja ja myymälöitä.

George IV Bridge-kadulta löytyy Kansallismuseo. Museon ravintola Tower kuuluu kaupungin parhaimpiin ruokansa ja näkymiensä ansioista. Kansallismuseon läheltä löytyy kuuluisa Greyfriars Kirk -kirkko ja hautausmaa. Kirkon edessä on suosittu Greyfriars Bobbyn patsas. Koirapatsas on muistomerkki pienelle Bobby-terrierille joka vartioi isäntänsä hautaa 1800-luvulla, yli vuosikymmenen ajan.

Grassmarket-katu on hyvä paikka terassia tai hauskaa illanviettoa kaipaavalle, ja Lothian Roadilta löytyy teattereita ja konserttisaleja. South Bridgessa sijaitsee Old College- kampus, sekä taidegalleriaa, kauppoja ja lääketieteen museo. Vanhaa kaupunkia reunustaa Holyrood Park, joka on Edinburghin hienoimpia ja suurimpia puistoja. Se on paikka myös kuningattaren Skotlannin asunnolle.

Tutustu Edinburghiin

Edinburgh

Edinburgh

Matkakohde

Praha, näyttävä Staré Město

Prahan Vanhakaupunki, eli Staré Město, on näyttävillä aukioilla, kapeilla kujilla, värikkäällä loistolla ja goottilaisella synkyydellä varustettu mielenkiintoinen kaupunginosa. Prahan historiaa värittää runsaalti erilaiset uskonsodat, joissa protestantit ja katolilaiset ovat taistelleet valtapaikasta. Kaupunki onkin täynnä tarinoita ja jälkiä kuuluisista uskonpuhdistajista, raaoista teloituksista ja näistä seuranneista kummituksista. Nykypäivänä Vanhakaupunki kuuluu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Vanhankaupungin aukio eli Staromestske namesti, on erilaisten rakennustyylien ja ajanjaksojen viehättävä sekoitus. Aukion reunamilla olevat rakennukset edustavat niin gotiikkaa, barokkia, rokokoota, renesanssia kuin jugensiakin. Yksi Prahan kuuluisimmista nähtävyyksistä sijaitsee myös aukiolla, eli Raatihuone ja sen seinässä tikittävä Astronominen kello. Kellosta ilmestyy 12 opetuslasta aina tasataunnein klo 9-21 välillä. Raatihuoneen torniin voi nousta lisämaksusta joko hissillä tai portaita pitkin. Tornista onkin varsin komeat näkymät Vanhaankaupunkiin. Lisämsksuta voi vierailla myös kellarissa ja näyttäviin sisätiloihin. Raatihuonetta vastapäätä sijaitsee toinen kuuluisuus, Týnin Mariankirkko, jonka tornit ovat ajalle tyypilliseen rakennustyyliin eri kokoiset. Aukion ympäristöstä löytyy luonnollisesti myös suuri määrä ravintoloita, pubeja, kauppoja, gallerioita ja museoita.

Kaarlensilta on myös yksi Prahan must see -kohde. Se on Vltavajoen ylittävä kuuluisa goottilaistyylinen silta. Silta sai nimensä kuningas Kaarle IV:n mukaan ja sitä koristaa 30 pyhimyspatsasta. Sillan molemmissa päissä on tornit, josta on mahdollista käydä ihailemassa kaupungin maisemia.

Tutustu Prahaan

Praha

Praha

Matkakohde

Amsterdam, paheiden Oud Centrum?

Alankomaiden pääkaupunki Amsterdam alkoi kehittyä 1100–luvulla  Amstel-joen suistoon. Kaupunki on kasvanut 1300-luvulta alkaen ja tunnetaan vanhoista taloistaan sekä kauniista kanaaleistaan. Amsterdamilla on ollut aikanaan merkittävä rooli Itämeren, Pohjanmeren ja Välimeren välisessä kaupankäynnissä.

Oud Centrum eli Amsterdamin Vanhakaupunki on vanhaa ydinkeskustan aluetta, joka sijaitsee Amstel- ja Singel-kanavien sisäpuolella. Tältä alueelta löytyy kauniita 1600-luvun rakennuksia, linnoja, torneja ja viihtyisiä kävelykatuja kahviloineen. Vanhakaupunki jakautuu kahteen osaan, uuteen länsipuoleen (Nieuwe Zijde)  ja vanhaan itäpuoleen (Oude Zijde). Vanhalta puolelta löytyy monia kaupungin alkuperäisiä rakennuksia, sekä myös punaisten lyhtyjen alue, kuuluisa prostituution keskittymä. Prostituutio on Amsterdamissa laillista.

Nieuwmarkt-aukion keskeltä löytyy komea linnake, vuonna 1488 rakennettu De Waag. Nykypäivänä se toimii tunnelmallisena kahvilana ja ravintolana. Linnakkeen ympäröivä aukio on ollut läpi historian kaupungin markkinapaikka ja edelleen Nieuwmarktilla järjestetään markkinoita päivittäin.  Lauantaisin aukiolla on ekologisen ruuan markkinat ja kesäsunnuntaisin antiikki- ja kirjamarkkinat.

Kaupungin sydän on Dam-aukio, jonne pääsee muun muassa Damrak-katua pitkin. Toriltä löytyy 22 metriä korkea monumentti, joka on pystytetty toisessa maailmansodassa kaatuneiden hollantilaissotilaiden muistoksi. Dam-aukion länsipuolelta alkaa vanhan kaupungin uusi puoli, josta löytyy Kalverstraar, kaupungin pisin ostoskatu. Alueelta löytyy myös Amsterdamin maineikas ja ehdottomasti näkemisen arvoinen kelluva kukkatori, Blomenmarkt. Kukkatori löytyy Singel-kanaalin varresta.

Spui-aukiolle kannattaa myös suunnata perjantaisin kirjamarkkinnoille ja sunnuntaisin taidemarkkinoille. Historiasta kiinnostunut bongaa Spui-aukiolla olevan sisäänkäynnin keskiaikaiselle Begijnhof-sisäpihalle. Spuin vilinästä Beginhofin sisäpihalle astuttua tuntuu kuin olisi hypännyt hetkessä ajassa satoja vuosia taaksepäin.

Tutustu Amsterdamiin

Amsterdam

Amsterdam

Matkakohde

Firenze, taiteiden mekka Quartiere 1

Toscanan alueen pääkaupunki, hohdokas Firenze on yksi Italian matkailukaupunkien kestosuosikki. Taiteestaan ja arkkitehtuuristaan tunnetun kaupungin taustalla on vaikuttanut suurilta osin Medicien mahtisuku, jolla oli valtaa Firenzessä 1200-luvulta  1700-luvulle saakka. Kaupungin vanha keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Firenzessä on arvioitu olevan huikea neljäsosa maailman taideaarteista!

Firenze on näyttävien, suurten ja unohtumattomien nähtävyyksien kaupunki. Kohokohtiin kuuluvat kirkot, palatsit ja Ponte Vecchion silta, joka ylittää kaupunkia halkovan Arno-joen. Turistien suosima reitti kulkee Piazza della Signorialta Ponte Vecchio -sillan kautta joen yli Oltrarnoon. Päätepisteenä useille on Palazzo Pitti, suuri palatsi jossa  on museoita, kauniita huoneistoja ja taidetta.

Monen mielestä yksi maailman vaikuttavimmista kirkoista on Firenzen tuomiokirkko Duomo. Kirkko on valtava ja teoriassa sinne mahtuisi jopa 30 000 henkeä. Käytännössä sinne päästetään vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan, joten jonotus kuuluu kokemukseen. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi 1296 goottilaistyylillä, mutta valmiiksi se saatiin vasta 1436.

Yksi kaupungin suosituimmista palatseista on Palazzo Vecchio, jonka kohokohtiin kuuluu tornin ja sisätilojen lisäksi valtava määrä taideteoksia esimerkiksi Michelangelolta. Lisäksi palatsi pitää sisällään Medici-suvun aarteita ja rakennelmia. Palatsissa kannattaa osallistua opastetuille kierroksille, joilla pääsee näkemään muuten yleisöltä suljettuja osioita.

Tutustu Firenzeen

Firenze

Firenze

Matkakohde

Dubrovnik, kaupunkikaunotar Stari Grad

Monelle Dubrovnik on yksi maailman kauneimmista matkakohteista. Etelä-Kroatiassa, Adrianmeren rannalla sijaitseva kaupunki ei turhaan komeile maan suosituimpien matkailukaupunkien listalla. Kaunis punatiilikattoinen kaupunkiympäristö ja Vanhankaupungin Gradin historiallinen tunnelma antavat Dubrovnikille sen persoonallisen ilmeen. Paikalliset ovat aidon ylpeitä Unescon kultuuriperintölistalta löytyvästä kaupungistaan ja Vanhastakaupungista pidetäänkin erityisen hyvää huolta. Vanhakaupunki on toiminut muun muassa Game of Thronesin kuvauspaikkana.

Uskomuksen mukaan kaupunki on saanut alkunsa 600-luvulla kroatialaisten heimojen asuttamana. Pienet kyläyhteisöt yhdistyivät suuremmaksi kaupungiksi, jonka ympärille rakennettiin suojaksi muuri. Kaupungista muodostui pian merkittävä kaupankäynnin ja merenkulun keskus Välimeren ja Adrianmeren alueella, ja se onnistui säilyttämään asemansa useista sotaisista hyökkäyksistä huolimatta. Varsinainen kukoistuksen aika kaupungille koitti 1300-luvulla Ragusan tasavallan perustamisen myötä. Ragussan mahti oli suurimmillaan 1500-luvulla jolloin Duprovnikin satamat olivat koko Euroopan taloudelle tärkeimpiä. Taloudellinen vakaus toi mukanaan tieteiden ja taiteen kehityksen, jolloin kaupungin arkkitehtuuri kehittyi runsaasti. Sittemmin kaupunki koki kovia vaiheita talouskriisien, maanjäristyksien ja sotien myötä. Se on tuhoutunut ja uudelleenrakennettu monilta osin useaan kertaan.

Vanhakaupunki on mäkinen ja portaita riittää, mutta siitä huolimatta se on matkailijoiden rakastama. Alue on noin parin kilometrin pituinen ja muurein ympäröity. Vanhakaupunki tarjoilee ainutlaatuisen valikoiman nähtävää, kuten palatseja, kirkkoja, kujia ja upeita maisemia niin kaupunkiin kuin kristallinkirkkaalle merellekin. Nimillä Placa ja Stradun tunnetun Vanhankaupungin pääkadun varrelta löytyy muun muassa fransiskaaniluostari, sekä suuri määrä putiikkeja ja kahviloita. Sivukatuja kannattaa myös ehdottomasti tutkia. Parhaat Vanhankaupungin ravintolat ovat Luža-aukion lähistöllä.

Lähde mukaan Kroatian rannikon kiertomatkalle!

Kroatian rannikko

Kroatian rannikko

Kiertomatka

Upeita vanhoja kaupunkeja videoilla

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 15 kokoelmaa
Kaikki 15 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa