Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Kuuluisien kirjailijoiden suosimat kahvilat

Kirjoittaminen on yksinäistä puuhaa, ja kautta aikojen kirjailijat ovat halunneet tuntea olevansa osa maailmaa viemällä työnsä paikallisiin kahviloihin. Traditio polveutuu luultavasti ajoista, jolloin taiteilijat ja intellektuellit tapasivat toisiaan Euroopan kahviloissa. Uskotko, että luovuus löytyy pikkukahvilan nurkkapöydästä?

The Elephant Housesta on tullut Harry Potter -fanien pyhättö

Suurin osa J.K. Rowlingin maailmankuulusta Harry Potter ja viisasten kivi -romaanista on kirjoitettu kahvikupin äärellä. Köyhä yksinhuoltajaäiti löysi lämpöä The Elephant House -nimisestä kahvilasta Edinburghista, jossa hän kirjoitti usein sillä aikaa kun hänen mukana oleva vauvansa nukkui. Nykyään kahvila on Harry Potter -fanien pyhättö, jonka seiniltä löytyy heidän jättämiään raapustuksia. J.K. Rowling ei ole suinkaan ainoa The Elephant Housessa kirjoittanut kirjailija, sillä myös tunnettu rikoskirjailija Ian Rankin ja Mma Ramotswe -romaanien luoja Alexander McCall-Smith kuuluivat kahvilan vakioasiakkaisiin. The Elephant Housen suosio ei ole ihme, sillä sen ikkunoista avautuu näkymä majesteettiselle Edinburghin linnalle. Kahvila on tällä hetkellä tilapäisesti suljettuna, sillä se on vahingoittunut tulipalossa.

Tutustu Edinburghiin

Edinburgh

Edinburgh

Matkakohde

Kirjailijat nauttivat kahvista ja omenastruudeleista Café Centralissa

Wieniläistä kahvilaa on usein kuvailtu paikaksi, jossa kulutetaan aikaa ja paikkaa mutta jossa laskutetaan vain kahvista. Wienistä löytyykin monen monta kahvilaa, jossa oman aikansa kuninkaalliset, muusikot ja taiteilijat vierailivat. Kaikista kaupungin kahviloista kuuluisin on Café Central, jossa kirjailijat, filosofit ja runoilijat tapasivat nautiskella Wiener melange -kahvien ja omenastruudelien äärellä. Muun muassa itävaltalaisen kirjallisuuden merkkihenkilöt Arthur Schnitzler, Alfred Polgar, Stefan Zweig ja Peter Altenberg kuuluivat kahvilan vakioasiakkaisiin elinaikanaan. Nykyään Café Central on matkailijoiden keskuudessa suosittu käyntikohde ja pitää edelleen paikkaansa kaupungin tunnetuimpien kahviloiden joukossa.

Tutustu Wieniin

Wien

Wien

Matkakohde

Hemingwayn mukaan taksi vie aina juuri La Rotondeen

Myös Pariisi on yksi niistä Euroopan kaupungeista, joka kuhisee kahviloita ja kirjallisuuden historiaa. Yksi kuuluisimmista kahviloista Pariisissa on La Rotonde, jossa kirjailijatkuuluisuudet Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald ja T.S. Eliot and Ernest Hemingway tapasivat vierailla säännöllisesti. Kahvila tunnetaan lämpimästä ilmapiiristään, ranskalaisesta ruuasta ja upeasta sisustuksestaan. Hemingway jopa kirjoitti kahvilasta romaanissaan Ja aurinko nousee vapaasti suomennettuna seuraavasti: “Ei ole väliä, mihin kahvilaan Montparnassessa pyydät taksinkuljettejaa viemään sinut joen oikealta puolen, sillä he tuovat sinut aina Rotondeen.”

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Les Deux Magots viehättää kirjailijoita vielä nykypäivänä

Kahviloiden Pariisin vanhimpiin kuuluva Les Deux Magots oli yksi kirjailija Ernest Hemingwayn kantapaikoista Pariisissa. Sen nimi on suomennettuna kaksi kiinalaista figuriinia. Les Deux Magotsin vakiokalustoon kuului Hemingwayn lisäksi monia muita kirjailijoita kuten Arthur Rimbaud, Simone de Beauvoir ja Jean Paul Sartre. Kahvila on jakanut nimeään kantavaa kirjallisuuspalkintoa vuodesta 1933 lähtien epäsovinnaisille ranskalaisnovelleille. Nykyään Les Deux Magots on suosittu vierailupaikka matkailijoiden keskuudessa, mutta se viehättää silti taiteilijoita, kirjailijoita ja runoilijoita ympäri maailman.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Fantasiakirjailijat lounastivat The Eagle and Child -pubissa

Fantasiakirjallisuuden isänä pidetty J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis ja loput Inklings-kirjailijaryhmästä kokoontuivat viikottaisille lounaille The Eagle and Child -pubiin Oxfordin kaupungissa Englannissa keskustellakseen kirjoituksistaan ja niihin liittyvistä ideoista. Ryhmä tapasi yksityishuoneessa, joka oli nimeltään Rabbit Room. Siellä he tutustuivat ideoihin fantasiahahmoista kuten velhoihin ja hobitteihin. Tuona aikana Tolkien kirjoitti menestyskirjaan Taru sormusten herrasta ja Lewis oli Ransom-trilogian kimpussa. Nykyään The Eagle and Child -pubin seinillä komeilee valokuvia ja vedoksia kirjailijoiden kuuluisista teoksista.

James Joyce juhli kirjansa julkaisua La Closerie des Lilasissa

Tekiköhän Ernest Hemingway muuta Pariisissa kuin kahvitteli kaupungin kuppiloissa? La Closerie des Lilas -kahvilaa on sanottu Hemingwayn kodiksi kodin ulkopuolella. Kahvilassa Montparnassen kaupunginosan charmi ja taiteellisuus tiivistyvät uskomattomalla tavalla. Kerrotaan, että Hemingway vieraili La Closerie des Lilasissa säännöllisesti kirjoittaakseen. Kahvila on myös paikka, jossa hän luki ystävänsä F. Scott Fitzgeraldin käsikirjoituksen romaanista Kultahattu. Irlantilainen kirjailija James Joyce valitsi useiden kuuluisien kirjailijoiden suosiman paikan juhliakseen kiistellyn novellinsa Odysseyksen julkaisemispäätöstä. Romaani oli ehditty hylätä eri kustantamoiden taholta lukuisia kertoja.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Kirjailijoiden tie vei Antico Caffè Grecoon

Rooman ikuisesta kaupungista löytyy yli 250 vuotta vanha, idyllinen Antico Caffè Greco -kahvila. Vuosien varrella Espanjalaisten portaiden läheisyydessä toimiva kahvila on kiinnostanut niin poliitikkoja, kirjailijoita kuin filosofejakin. Kuuluisat kirjailijat kuten Lordi Byron, Johann Wolfgang von Goethe, Henrik Ibsen, Percy Shelley, Hans Christian Andersen ja John Keats ovat viettäneet aikaansa ikonisessa kahvilassa. Kirjailijat asuivat aikanaan kahvilan lähistöllä, ja siitä muodostui heidän kantapaikkansa. Antico Caffè Greco palvelee asiakkaita edelleen, ja kahvilassa voitkin tilata aamun ensimmäisen cappuccinon juoden sen tiskillä. Asiakaskunnassa näkyy edelleen poliitikkoja, kirjailijoita ja taiteilijoita.

Tutustu Roomaan

Rooma

Rooma

Matkakohde

Intellektuellien kohtaamispaikka Café Montmartre kukoistaa jälleen

Café Montmartre ei sijaitse Pariisissa, vaan Tsekin pääkaupungissa Prahassa. Se toimi intellektuellien tapaamispaikkana ennen toista maailmansotaa, jolloin kahvilassa vierailivat muun muassa kirjailijaystävykset Franz Kafka ja Max Brod. Café Montmartre tunnettiin myös lempinimillä Montik tai The Monty. Kahvila suljettiin 50 vuodeksi, mutta herätettiin uudelleen henkiin 1990-luvulla. Viimeaikaisissa arvosteluissa kehutaan aitoa ilmapiiriä mutta huomautetaan yrmeästä henkilökunnasta.

Tutustu Prahaan

Praha

Praha

Matkakohde

Bewley’s Cafe on suosittu lukupaikka

Dublinilainen Bewley’s Cafe on Pariisin suurten kahviloiden inspiroima. Grafton Streetillä sijaitseva kahvila on toiminut suosittuna lukupaikkana jo vuodesta 1927 asti. Lukuisat kirjailijakuuluisuudet kuten James Joyce, Patrick Kavanagh, Samuel Beckett ja Sean O’Casey ovat viihtyneet kahvilassa vuosien varrella. Irlantilaisen runoilijan William Butler Yeatsin tiedetään pitäneen puheen kahvilassa voitettuaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 1923.

Tutustu Dubliniin

Dublin

Dublin

Matkakohde

Toimittajat parveilivat Caffe Le Giubbe Rossessa

Firenzeläinen kahvila Caffe Le Giubbe Rosse isännöi toimituksellisia tapaamisia Lacerba ja L’Italia Futurista -lehdille. Myös Il Leonardo ja La Voce -lehtien toimittajat kuuluivat kahvilan vakioasiakkaisiin. Caffe Le Giubbe Rossen seiniltä voi käydä lukemassa kirjoituksia kahvilan taustasta kirjallisuushistoriassa. Toimittajien lisäksi myös kirjailijat ja runoilijat vierailivat kahvilassa. Kahvilaa pidetään merkittävänä paikkana futuristisen taidesuuntauksen vuoksi, ja sanotaan että intellektuellien kehdossa suuntaus kukoista, koki vaikeuksia ja levisi. Caffe Le Giubbe Rosse tarkoittaa vapaasti suomennettua punaisia takkeja, joita kahvilan tarjoilijat pitävät yllään vielä tänäkin päivänä.

Tutustu Firenzeen

Firenze

Firenze

Matkakohde

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 15 kokoelmaa
Kaikki 15 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa